Til hovedinnhold
småkaker & cookies

Smultringer og berlinerkuler

En av de syv sortene er for mange smultringer. Tradisjonelt sett var disse deilige smultkakene noe man lagde hele året, men i nyere tid forbinder vi dem nok mest med jul og julebakst. Av denne oppskriften får du 35-40 smultringer og berlinerkuler.

Smultringer servert på mørk trefjøl, med hvitt og rødt bånd gjennom smultringene. I bakgrunnen er det en mindre trefjøl med berlinerkuler med melisdryss.

1t 30min / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

1 porsjoner

Dette trenger du:

5stkegg

400gsukker

en halvdlTINE Meierismør (smeltet)

1 og en halvdlTINE fløte

1 og en halvdlkefir (gjerne økologisk)

en halvtshornsalt

4tsbakepulver

2tsmalt kardemomme

750ghvetemel (pluss godt med mel til utbaking)

Til koking:

1 og en halvkgsmult

Fremgangsmetode

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Visp fløten til krem og bland den i eggedosisen. Tilsett Kefir. Sikt i hornsalt, bakepulver, kardemomme og det meste av melet. Tilsett smøret og rør alt sammen til en deig. La den stå kaldt til neste dag.
Kjevle deigen ca. 1 cm tykk på et melet bakebord. Ha godt med mel til utbaking da deigen er litt løs og klissete. Du kan kna inn litt mel i deigen før du baker den ut. Stikk ut ringer med en smultringform.
Dypp smultringformen i mel mellom hver gang du stikker ut en ny smultring. Da setter ikke deigen seg fast. La kakene stå kaldt til de skal smultkokes.
Varm smulten i en gryte, gjerne en jerngryte. Stek kakene gyllenbrune på begge sider. Ta dem opp med en pinne og la dem renne av på kjøkkenpapir. Pass på at smulten holder jevn temperatur under hele kokingen.
Kok midtkulene fra smultringdeigen. Sprøyt gjerne syltetøy i de ferdige kulene med en sprøytepose og trill kulene i melis. Berlinerkuler er også godt uten fyll.

Tips

Smultringdeigen blir enda bedre og lettere å arbeide med hvis du lar den stå tildekket og kjølig en lang stund, gjerne helt til neste dag, før du stikker ut og koker kakene.
Av denne oppskriften får du 35-40 smultringer og berlinerkuler avhengig av hvor store og tykke du lager de.
Dypp en trepinne ned i gryten for å sjekke om smulten er varm nok. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking.
NB! Vær forsiktig når du koker i smult. Det blir ekstremt varmt og det er lett å brenne seg! Slå aldri vann på varmt fett og ha alltid et lokk separat som passer gryten.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit