kalkun
Glasert helstekt kalkun med eplesjy
Det blir fest når du setter en hel kalkun på bordet – og det er ikke vanskelig å få kjøttet saftig og godt.
2t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Dette trenger du:
1 stkhel kalkun (ca. 4 kg)
1 dæsjsalt og pepper
2 stkrødløk (i båter)
2 stkepler (i båter)
100 gsmeltet smør
3 dlvann
4 sslønnesirup
1 stksitron (revet skall)
600 gsmå poteter
600 grotgrønnsaker (og beter)
2 ssolivenolje
2 sshakket timian
Dette trenger du til eplesjy:
1 porsjonstekesjy (fra kalkunen)
3 dleplejuice
3 sssoyasaus
1 og en halv dlfløte
3 sshvetemel
1 klypesalt og pepper
3 sshønsefond
1 stkeple (i terninger)
Fremgangsmetode
Tørk kalkunen godt med kjøkkenpapir, og krydre med salt og pepper. Fyll kalkunen med rødløk og epler, og bind den opp med hyssing.
Ha kalkunen i en ildfast form, og pensle med smeltet smør. Ha vann i formen, og stek fuglen nederst i ovnen ved 160 °C i ca. 2 timer, til en kjernetemperatur på ca. 70 °C.
Bland sirup og sitronskall og pensle kalkunen med smør, sirup og sitronskall noen ganger i løpet av steketiden.
Skjær poteter, rotgrønnsaker og beter i like store biter, og ha dem i en ildfast form sammen med olje, salt, pepper og timian. Stek det i ovnen sammen med fuglen den siste timen.
La kalkunen hvile i 15 min på et lunt sted før du skjærer den opp og serverer den med rotgrønnsaker og poteter.
Slik lager du eplesjy
Sil sjyen fra kalkunen over i en kjele. Tilsett eplejuice og soyasaus og kok det litt sammen.
Pisk sammen fløte og mel og rør det inn i sjyen til den tykner litt. La sausen koke i 10 minutter. Tilsett ev. mer eplejuice hvis sausen er for tykk.
Smak sausen til med salt, pepper og fond, og tilsett epleterninger.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆