Lenge leve 17. mai-frokosten
Gratulerer med dagen!17. mai er en festdag, og hva er vel bedre enn å starte dagen med en skikkelig festfin 17. mai-frokost med familie og venner – gjerne med en festfin 17. mai-kake på bordet.
Ingen 17. mai-frokost uten nybakt brød og ferske rundstykker. Foccacia kan bakes i langpanne og krydres med salt og urter. Det er praktisk når man er mange rundt bordet. Brioche er en herlig myk, fransk loff. Form den gjerne som en fin flette, det ser fint ut på bordet. Vil du heller bake rundstykker eller horn, kan de varieres på mange måter.
Det kan også gjøres superenkelt med ferdigkjøpt bagett som smøres med deilig hjemmelaget hvitløkssmør. Eller – hvis du orker å stå opp litt tidlig om morgenen, eller om 17. mai-frokosten kanskje begynner ved brunsj-tid, kan du friste med rykende ferskt eltefritt grytebrød med sprø skorpe. Det krever veldig liten innsats, men litt hevetid.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆Festfine egg
Fat med spekemat, skinke og røkelaks er klassikere til 17. mai-frokosten, og ikke noe er så godt som nylaget eggerøre ved siden av. Hvis du skal lage eggerøre til mange, kan det være smart å steke den i en kjele i stedet for i panne.
Eggerøre til mange
Til 10 personer
10 egg
0,5 dl melk eller fløte
30 g smør
3 ss hakket gressløk
1 klype salt og pepper
- Pisk egg og melk eller fløte godt sammen. Krydre med salt og pepper.
- Smelt smøret i en stor kjele på middels varme til smøret er smeltet.
- Hell på eggeblandingen og rør jevnlig med en slikkepott i ca. 5 minutter. Det er viktig at blandingen ikke brenner seg.
- Når eggerøren er blank, men ikke tørr, har du den over på et fat. Fordi den fortsatt er varm, kommer den til å stivne litt mer.
- Klipp over masse frisk gressløk, så er den klar.
Eggerøre kan selvfølgelig stekes i panne også, og her får du tips om hvordan den blir fløyelsmyk og fin. En spansk bondeomelett med poteter, løk og kokt skinke, er litt mer mettende til frokost og lunsj. Eggesalat er godt til spekematen, og den kan godt lages kvelden i forveien så smakene får satt seg. Vil du gjøre det skikkelig festfint, lager du Egg Benedict. Å posjere egg er ikke så vanskelig når du kjenner trikset. Server dem med en superenkel, gyllen hollandaisesaus og sprøstekt bacon.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆Bacon stekt i ovn
Vil du servere sprøstekt bacon til mange på 17. mai, kan det være greit å steke det i ovnen. Det er raskt og enkelt, du slipper fettspruten, og baconet blir akkurat så sprøtt og godt som det skal være.
Til 10 personer
15-20 skiver bacon
- Sett ovnen på 220 °C og varmluft.
- Fordel baconskivene på et stekebrett dekket med bakepapir. Når du steker på varmluft, kan du godt steke flere brett samtidig.
- Stek baconet i 5-6 minutter til det er passe sprøtt.
- Legg baconskivene over på tørkepapir så fettet får renne av.
Fingermat så klart
Fingermat er praktisk hvis dere blir mange til 17. mai-frokosten. Du kan træ spekeskinke, tomater og ost på spidd, eller bare fordele det på et stort fat.
Dadler med bacon er deilig søtt og salt på samme tid. Fyll dem med parmesan for det lille ekstra.
Lefser eller lomper med spekeskinke og kremost – gjerne med urter, er lett å lage, lett å like. Lefserullene kan selvfølgelig varieres med røkelaks og friske urter i stedet.
Et skikkelig tapasbord med alt fra grillet scampi til små kjøttboller i tomatsaus, er en fest. Her får du mange oppskrifter å velge mellom. Kanskje vil du bare plukke et par av dem til 17. mai-frokosten.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆Røkelaks kan også lages som en lekker og luftig laksemousse. Den kan røres sammen kvelden i forveien, så smakene får satt seg. Bare dekk den tett med plastfolie og sett den i kjøleskapet. Vent med å pynte med lakserogn og dill til rett før servering.
Laksemousse med lakserogn
Til 8-10 personer
500 g røkelaks
250 g (2 beger) Snøfrisk eller annen kremost
3 dl seterrømme
2 ss finhakket gressløk
2 ss finhakket dill
1/2 sitron, saft og revet skall
1 glass lakse- eller ørretrogn
2 stilker dill
Salt og pepper
- Finhakk røkelaksen.
- Pisk Snøfrisk og rømme luftig, og vend inn laks, hakkede urter og revet sitronskall.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Ha moussen i en serveringsbolle. Pynt med rogn og frisk dill.
- Server med godt brød ved siden av.