Til hovedinnhold
helgemat

Festlig fingermat til festen

Fingermat og tapas er herlige småretter du kan servere samlet - eller hver for seg til velkomstdrinken. Her er våre 8 beste fingermat-oppskrifter

Festlig fingermat til festen

1t / 2t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til klippfiskkroketter:

200gklippfisk (kokt)

200gpoteter (kokt)

2ssolivenolje

1ssrevet sitronskall

1sshakket persille

1feddfinhakket hvitløk

1klypesalt og pepper (etter smak)

5dlfrityrolje

Dette trenger du til panering av krokettene:

1dlhvetemel

2stkegg

1dltørt brød (revet)

Dette trenger du til patatas bravas:

1kgpoteter

30ghvetemel

en halvtspaprikapulver

2 og en halvdlkjøttkraft

2sshvitvinseddik

1stkchili

3sstomatpuré

2ssolivenolje (til steking)

1ssolivenolje (til sausen)

Dette trenger du til bruschetta med tomater og oliven:

8skiverciabatta

1håndfullfrisk basilikum

6stktomater

1feddhvitløk

1tskapers

50gsorte oliven (uten stein)

3ssolivenolje

1tsbalsamicoeddik

Dette trenger du til friterte løkringer med chilisaus:

2stkstore løk

1stkegg

2dliskaldt vann

2dlhvetemel

tre fjerdedelertssalt

1klypenykvernet pepper

1lfrityrolje (eller maisolje)

1dæsjmaldonsalt

Dette trenger du til kjøttboller i tomatsaus:

1kglammekjøttdeig (kvernet)

3ssstrøkavring

1tssalt

en halvtspepper

2feddhvitløk

en halvtsmalt muskatnøtt

2stkegg

5sshvetemel

en halvdlolivenolje

1stkløk

1stkGrønn paprika

1bokstomater

1sstomatpuré

2dlhvitvin

4dlbuljong

1sspersille (hakket)

1tssukker

Dette trenger du til grillede scampi med mangosalat :

2stkmango (i terninger)

1stkrødløk (hakket)

2tshakket rød chili

2sssesamolje

2sslimesaft

1ssflytende honning

2sshakket koriander

1klypemaldonsalt (etter smak)

1klypepepper (etter smak)

20stkscampi (renset)

2ssnøytral olje

1dlsweet chilisaus

Dette trenger du til aspargesbønner med bacon :

300gaspargesbønner

1tssalt

8skiverbacon

1lvann

Dette trenger du til dadler med bacon:

8stkdadler (eller svisker)

4skiverbacon

Fremgangsmetode

Slik lager du fiskekroketter
Bland fisk, poteter, olje, sitronskall, persille og hvitløk godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Lag brødrasp ved å rive tørt brød på rivjern, eller kjør brød i kjøkkenmaskin til det blir små smuler.
Fordel brødrasp, mel og vispet egg i tre skåler.
Form deigen til kroketter og panér først i mel, deretter i egg og til slutt i brød.
Varm opp oljen til ca. 180 grader og fritér krokettene i noen minutter til de er ferdige.

Slik lager du patatas bravas

Skrell og del potetene i båter, ha oljen i en dyp stekepanne, og stek potetene på middels varme i 20 minutter.
Varm 1 ss olivenolje i en kjele, rør i paprika og mel, spe med kraften, ha i eddik og hele chilipepperen, kok i 10 minutter.
Ta opp chilien, tilsett tomatpuré og smak til med salt og mer eddik om nødvendig.
Sett opp varmen på stekepannen, la potetene få en pen brun farge og server med litt av sausen over.

Slik lager du bruschetta med tomater og oliven

Rist ciabattaskivene lett i ovnen på 200 grader. Drypp med olivenolje. Ha tomatene i kokende vann i noen sekunder. Skrell dem, del dem i to, fjern kjernene og finhakk dem.
Press hvitløksfeddet lett, del det i to og gni det på brødet.
Kutt opp basilikum, oliven og kapers og bland det med tomatene. Krydre med salt og pepper, resten av oljen og litt eddik.
Anrett på brødene og servér.

Slik lager du friterte løkringer med chilisaus

Pisk egget lett, tilsett vann og bland inn mel og krydder til en glatt røre.
Del løken i tynne ringer, dypp dem i røren og friter dem i varm olje (180 grader), til ringene er gylne og sprø.
La ringene renne av litt på et kjøkken­papir. Dryss over litt maldonsalt.
Serveres varme med chilisaus, hot salsa eller en hvitløkdipp.

Slik lager du kjøttboller i tomatsaus

Jobb sammen lammekjøtt og strøkavring i en bolle, og tilsett salt og pepper. Knus halvparten av hvitløken og tilsett også den sammen med revet muskat og egg.
Form massen til små kjøttboller og rull dem i det krydrede melet.
Varm olje i en jernpanne og brun kjøttbollene sammen med hakket løk og strimlet paprika.
Hakk resten av hvitløken og tilsett pannen sammen med tomat, tomatpuré, vin og buljong. Rør om.
Legg over lokk og la retten småkoke i 30 minutter.
Smak til og rør inn hakket persille. Sausen kan evt «rundes av» med litt sukker.

Slik lager du grillede scampi med mangosalat

Bland ingrediensene til salaten i en bolle. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
Krydre scampi med salt og pepper og vend dem i oljen. Grill dem på høy varme i ca. 30 sekunder på hver side.
Ha scampi i en bolle og tilsett sweet chilisaus. Vend godt rundt og servér med salaten.

Slik lager du aspargesbønner med bacon

Skjær endene av bønnene og kok dem i ca. 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl dem i kaldt vann. Del dem i 8 buketter.
Rull en baconskive rundt hver bunt med aspargesbønner og stek dem i litt smør i 2-3 minutter.

Slik lager du dadler med bacon

Skjær bacon i tynne striper og snurr bitene rundt dadlene.
Stek dem i 2-3 minutter.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn