kål
Hjemmelaget surkål
Når julen ringes inn er det få ting som lukter bedre enn hjemmelaget surkål som står og putrer på komfyren.
![Hjemmelaget surkål på lyst gullkantet fat, med julerød serviett på siden.](/assets/contentful/b26eki8n3vte/4ynVaZYBMNYFLpWcS9r95R/b412410842ac08efcf3aac626b7db069/surkal-med-urter-pa-fat.jpg?preset=medium&dpr=2&q=75)
1t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
1 kghodekål
2 tskarve
2 stkepler (renset og revet)
en halv tshavsalt
3 ss7% eddik
3 sssukker
3 dlvann
en halv dlribbefett (til servering, valgfritt)
Fremgangsmetode
Fjern det ytterste laget av hodekålen. Del hodekålen i to og deretter i store båter. Skjær bort kjernen på hver båt.
Finsnitt hodekålen og legg det lagvis i en tykkbunnet kjele med karve, salt og revet eple. Ha i resten av ingrediensene og la det koke opp.
La det småkoke i ca. 45 minutter, rør om av og til. De siste 15 minuttene kan du koke uten lokk for å få surkålen mer konsentrert.
Tilsett gjerne 1/2 dl ribbefett rett før servering av julematen - det gir en fyldig smak og lukter jul. Ønsker du en syrligere surkål, kan du erstatte eddiken med eplecidereddik.
Dryss gjerne over noen friske urter før servering.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆