Til hovedinnhold
middagstips

Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter

Sett lammelåret i ovnen, så lager det seg selv mens du gjør andre ting. Så kan du imponere gjestene med et herremåltid de sent vil glemme!

Langtidsstekt lammelår med fløtegratinerte poteter

6t / 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til langtidsstekt lammelår:

1stklammelår

1stkgul løk

3stkvårløk

2stkgulrøtter

1stkhvitløk (hel)

1dlvann (nok til å dekke bunnen av pannen)

1buntfersk rosmarin

2ssflaksalt

1sssmør

Fløtegratinerte poteter:

10stkpoteter

3dlfløte

2stkvårløk

2feddhvitløk

2dlrevet ost

Saus:

2dlvann (+ stekesjyen fra pannen)

1tssoyasaus

2sshusholdningssaft

1sssmør

1sshvetemel

1klypesalt (smak til)

1klypepepper (smak til)

Fremgangsmetode

Skjær 6-8 små lommer i overflaten av lammelåret ved hjelp av en liten kniv, og stikk et halvt hvitløksfedd inn i hver lomme.
Finhakk rosmarin og mos sammen med romtemperert smør og flaksalt. Gni lammelåret godt inn med denne blandingen. Legg lammelåret i en langpanne og legg grønnsakene delt i grove biter rundt.
Fyll på med vann til bunnen akkurat er dekket, og sett lammelåret inn i ovnen med et steketermoteter i den tykkeste delen.
Dersom du har grillfunksjon, kan du la låret steke under grillen i noen minutter slik at overflaten blir gyllen. Har du ikke grillfunksjon kan du hoppe over dette, eller brune låret i en stor stekepanne før det går i ovnen.
Stek lammelåret på 65-70 grader til steketermoteteret viser 65 grader. Dette tar 6-10 timer, avhengig av ovn og størrelse på lår.
Ta lammelåret ut av ovnen og dekk med aluminiumsfolie og et kjøkkenhåndkle. La låret hvile og gi plass i ovnen til de fløtegratinerte potetene.

Fløtegratinerte poteter

Del potetene i tynne skiver, enten ved hjelp av en mandolin eller en kniv. Del vårløk i biter og finhakk hvitløk.
Legg poteter og løk lagvis i en ildfast form og hell over fløte. Dekk formen med aluminumsfolie og sett den midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme.
La potetene steke i 30 minutter før du fjerner folien og strør over ost. Stek videre i 15-20 minutter til. Sjekk at potetene er møre ved å stikke en skarp kniv gjennom.

Saus

Fjern lammelåret fra formen og hell over 2 dl vann. Sett langpannen inn i ovnen igjen, under de fløtegratinerte potetene, og la formen stå der i 5-10 minutter, slik at alle godsakene løsner fra formen.
Ta formen ut av ovnen og hell vann og grønnsaker over i en bolle gjennom en sil.
Smelt smør i en liten kasserolle og rør inn mel. Spe med litt og litt av kraften samtidig som du rører kraftig, til du har en jevn saus.
Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper og la sausen småkoke til alt annet er klart. Har du en skvett fløte igjen kan du gjerne tilsette denne for litt rundere smak.
Server lammelår med fløtegratinerte poteter, rosenkål, grønnsaker og sjysaus.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn