Til hovedinnhold

17.mai-frokost gjort enkelt!

Raskt og enkelt

Mye kan pimpes! Det trenger ikke å være hjemmelaget eller fancy. Kjøp ferdig eller halvferdig, og se hva du kan lage noen dager på forhånd. 17. mai-frokost skal ikke være stress, det skal bare være hyggelig.

17.mai-frokost raskt og enkelt !

Hurra for 17. mai og 17. mai-frokost med venner og familie. Det er en superhyggelig start på festdagen. Gjør det enkelt med kjappe løsninger, det viktigste er å være sammen.

Mye kan pimpes! Det trenger ikke å være hjemmelaget eller fancy. Kjøp ferdig eller halvferdig, og se hva du kan lage noen dager på forhånd. 17. mai-frokost skal ikke være stress, det skal bare være hyggelig.

Det kan være lurt å skrive en liste over hva du har lyst til å servere, hva du trenger å handle inn og hva som trenger å gjøres. Husk at det er lov å be om hjelp og spørre folk om å ta med seg noe, for eksempel:

  • Dadler med bacon
  • Lefsesnurrer
  • Ferdigstekte rundstykker
  • Kjeks
  • Ost
  • Skinke
  • Røkelaks
  • Små tomater og oppskåret paprika og agurk
  • Syltetøy
  • Friske bær


Sett fram fat, brett, skåler og fjøler på benken eller på bordet. Så kan gjestene ta osten ut av plasten, bærene ut av begrene og skinken ut av pakken og legge dem på rett serveringsfatene. Det skal være fest og se litt hyggelig ut.


Gjør det kjapt og enkelt

Kjøp halvstekte eller fryste rundstykker og stek dem i ovnen. Det er lett å steke flere underveis hvis det er nødvendig.

Hvis du vil gjøre litt ekstra ut av 17. mai-frokosten, kan du lage hjemmelagde rundstykker etter denne enkle oppskriften: enkel oppskrift på Eltefrie rundstykker 

Pimp opp rekesalaten. Kjøp ferdig rekesalat og ha en i skål. Rør inn flere ferdigpillede reker, noen skjeer crème fraîche og finhakket gressløk, dill eller chili. Så rekker det til flere.

Eggerøre er digg til 17. mai-frokosten. Du kan til og med lage den i mikrobølgeovnen. Det tar bare noen minutter.

Eggerøre i mikrobølgeovnen

Til 8 personer

8 egg
8 ss melk eller fløte
Smør til formen
1 ss hakket gressløk
1 klype salt og pepper
Evt. 1 dl revet ost

Smør en stor bolle som tåler mikroen med smør.
Pisk sammen egg og melk eller fløte. Ha eggeblandingen i bollen og rør inn salt og pepper.
Sett bollen i mikroen på full effekt i 30 sekunder. Ta bollen ut og rør godt med en gaffel. Sett bollen inn igjen i 30 sekunder til og gjenta til eggerøren er passe fast og fin.
Du kan godt ha i revet gulost mot slutten. Topp eggerøren med finhakket gressløk.
Du kan selvfølgelig steke eggerøre i stekepannen også. Til 17. mai-frokosten blir dere kanskje mange, og da er det lurt å lage den i en gryte

Eggerøre til mange

Til 10 personer

10 egg
0,5 dl melk eller fløte
30 g smør
3 ss hakket gressløk
1 klype salt og pepper

Pisk egg og melk eller fløte godt sammen. Krydre med salt og pepper.
Smelt smøret i en stor kjele på middels varme til smøret er smeltet.
Hell på eggeblandingen og rør med en slikkepott i ca. 5 minutter. Du kan ta en liten pause innimellom, men det er viktig at blandingen ikke brenner seg.
Når eggerøren er blank, men ikke tørr, har du den over på et fat. Fordi den fortsatt er varm, kommer den til å stivne litt mer.
Klipp over masse frisk gressløk, så er den klar.

Har du lyst til å gjøre litt ekstra ut av eggene til 17. mai-frokosten, prøv en av disse digge oppskriftene:

Har du lyst til å gjøre litt ekstra ut av eggene, prøv en av disse digge oppskriftene:

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Lag det dagen før

Det er veldig greit med alt som kan lages dagen i forveien. 17. mai-frokosten skal være hyggelig, du skal ikke trenge å stå på kjøkkenet og jobbe som en helt.

Kjøleskapsgrøt av typen chiagrøt eller kald havregrøt i små glass eller skåler lager du kvelden før. Til et koldtbord rekker en vanlig oppskrift på 2 porsjoner til 4 eller kanskje 6. Det skal bare være en liten smak, omtrent som på en fancy hotellfrokost.

Chiagrøt

Til 8-10 personer til 17. mai-frokosten (normalt til 4)

4 dl havregryn
8 ss chiafrø
4 dl melk
4 dl yoghurt, gjerne fruktyoghurt
1 ts kanel
1 ts vaniljepulver
1 beger friske bær

Rør sammen havregryn, chiafrø, melk og yoghurt i en bolle. Velg gjerne fruktyoghurt som gir litt ekstra god smak. Du kan også bruke laktosefri eller plantebasert melk og yoghurt.
Smak til med kanel og/eller vaniljepulver, og sett bollen i kjøleskapet til dagen etter.
Rør evt. inn litt mer yoghurt hvis grøten er veldig fast. Ha den over i små skåler eller glass og pynt med friske bær.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Dadler med bacon er en skikkelig digg kombinasjon av søtt og salt og kan rulles ferdig dagen før. Stek dem i ovnen om morgenen på 17. mai.

Lefseruller er superenkelt og kan fylles med røkelaks eller spekeskinke. Bruk lomper, lefser eller tortillaer. Smør dem med kremost – gjerne med urter, så slipper du å hakke friske urter i tillegg. Hvis du lager dem på forhånd, ruller du dem ferdig og pakker dem tett i plastfolie så de ikke blir tørre. Vent med å skjære dem opp til de skal serveres.

Salater blir ofte bedre hvis de får stå litt så smakene setter seg.
Eggesalat kan lages 2-3 dager i forveien. Det gjør det ekstra lettvint!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Pastasalat er greit å lage til mange og passer fint til 17. mai-frokosten.

Du kan også prøve vår oppskrift på en klassisk pastasalat med ost og skinke

For å spare tid, kan du bruke smårettskinke eller smårettbacon. Den er ferdig kuttet opp. Du kan også bruke ferdigstekt kylling i biter. 

Hvis du lager pastasalaten dagen før, bør du vente med å ha i avokadoen til salaten skal på bordet. Den blir lett brun.

For å gjøre det enda enklere, kan du droppe dressingen. Bland heller pastaen med rød eller grønn pesto, eller hell over en god olivenolje og en smaksatt eddik – for eksempel mangoeddik eller granatepleeddik.

Vil du ha en kremet pastasalat, vender du inn crème fraîche eller rømme, evt. blandet med majones, og litt finhakket hvitløk og basilikum. 

Kaken over alle kaker

Vil du bake en kake i rødt, hvitt og blått til 17. mai-frokosten, er det greit med noe som kan lages på forhånd. Marengsbunner til pavlova kan du bake to-tre dager før og oppbevare dem i en tett boks til du skal bruke dem. På 17. mai kan du legge kaken sammen med krem eller en blanding av krem og ferdig vaniljekrem og toppe den med friske bær. Du kan også kjøpe ferdige pavlovabunner. Enklere blir det ikke.

Toro Brownies er en favoritt. Lag den kvelden før og gjør den festfin med friske bær. Eller bak en superenkel sjokoladekake med bare 3 ingredienser! Bløtkake kan du lage med ferdig sukkerbrød og fylle den med ferdig vaniljekrem. Eller gjør det enda enklere – kjøp en iskake og hent den fram fra fryseren.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Men husk at det ikke er nødvendig med kake heller. Ha en pakke småis i fryseren eller server skåler med sjokolade og smågodt. Alle elsker smågodt. Du kan til og med velge smågodt i fargene rødt, hvitt og blått. Gratulerer med dagen!

 

Medlemskupp perfekt til 17. mai!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn