Til hovedinnhold
kylling

Langtidskokt kyllinggryte med sopp og øl

En varm gryte som har putret på komfyren i timevis smaker kjempegodt på kalde dager. Kombinasjonen av økologisk kylling eller høne og mørkt øl gir gryteretten skikkelig dyp og god smak.

1t 45min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

2kghel kylling (eller høne)

2sssmør

1klypesalt og pepper

100glettsaltet sideflesk (eller bacon terninger)

4stkhvitløksfedd

2stilkerstangselleri

4stkgulrøtter

2ssfrisk timian (finhakket)

2ssfrisk rosmarin (finhakket)

1sstomatpuré

1sssukker

1stklaubærblad

6dlmørkt øl

3dlkyllingkraft

2ssolje

20stksmåløk (f.eks sjalottløk)

300garomasopp

1ssmaisenna (til jevning)

1kgpotet

150gsmør

1klypesalt og pepper

en fjerdedeltsrevet muskatnøtt

1håndfullpersille (til topping)

Fremgangsmetode

Start med å partere kyllingen eller høna. Begynn med å skjære av lår og vinger ved det innerste leddet. Skjær løs brystene ned langs ryggbeinet. Del lårene og vingene i to ved det midterste leddet, og brystet i to eller tre stykker, avhengig av størrelse.
Varm smør i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Krydre stykkene med litt salt og pepper og brun dem med skinnsiden ned til det er gyllent. Brun på andre siden også. Ta ut stykkene og legg til side.
Del sideflesk eller bacon i terninger og stek til det er gyllent i gryta. Finhakk hvitløk, del stangselleri i små biter og gulrøttene i 2 cm-lange biter. Ha det over i gryta og la det surre et par minutter.
Rens timian- og rosmarinbladene fra stilken og finhakk det. Ha urtene over i gryta sammen med tomatpuré, sukker, laurbærblad og kyllingstykkene.
Rens småløken, del i to og ha over i gryta. Hell over øl og kraft. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre videre i 45-60 minutter.
Del soppen i to eller fire. Brun dette i en stekepanne i litt olje. Ha det over i gryta og la det putre videre i 30-45 minutter eller lenger om ønskelig.
Om du ønsker en tykkere saus kan du blande ut litt maizenna i vann og ha i mot slutten. Gi i så fall gryten et oppkok for å tykne sausen.
Kok poteter møre i lettsaltet vann. Ha i smør i terninger og mos sammen med en potetstapper. Smak til med salt, pepper og muskat.
Server gryteretten med potetmosen og topp med frisk persille.

Vi har latt oss inspirere av den klassiske retten Coq au vin, som rett og slett betyr hane i vin. Det har tradisjonelt blitt brukt hane eller høne, men de fleste moderne oppskriftene bruker kylling.

Velg økologisk 

Ønsker du å bruke kylling i denne gryten, anbefaler vi økologisk kylling, som har noe dypere smak i kjøttet og kan minne om hane og høne. 

Kombinasjonen god boltreplass både ute og inne, økologisk fôr og mye mosjon styrker kyllingenes trivsel og helse. Dette resulterer i kylling som er saftigere, mørere og har mer smak.

Øl i kyllinggryte

I en tradisjonell Coq au vin, som vi har latt oss inspirere av, brukes det som regel rødvin fra Burgund, hvor det sies at retten oppsto. Det finnes også andre varianter hvor man bruker vin fra Jura eller en lys utgave med Champagne.

Finnbiff har en unik smak og er et godt utgangspunkt for en deilig gryte. Oppskrift på herlig finnbiffgryte med kantareller, og geitost. LES OGSÅ: Herlig finnbiffgryte med kantareller, øl og geitost Vi har valgt å gjøre retten litt norskere og har brukt et mørkt øl av typen english brown ale i vår rett. Denne øltypen er fruktig og maltfokusert, med toner av ristet malt, karamell og sjokolade. Ølet er tungt, og passer utmerket å bruke i gryterett for å gi den litt tyngde.

Resultatet gir deilig, mør høne eller kylling med et hint av mørkt øl som står godt sammen med grønnsakene og urtene. Sammen med gryta serverer vi en enkel potetmos smakssatt med muskatnøtt.

Tips:

Synes du det blir for mye å håndtere en hel kylling, går det an å bruke en pakke kyllinglår og en pakke kyllingbryst (helst med skinnet på, for den gode smaken!) 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn