Til hovedinnhold

Velg riktig potet til julematen

Poteter

Unngå potetkrise idet Sølvguttene synger julen inn! Her får du komplett guide til de våre mest populære potetsorter; Mandelpotet, Ringerikspotet, Folva og Beate.

Kjele med kokte poteter.

Kok potetene med skallet på

  • Kok potetene med skall.
  • Skrell potetene før de dampes gjennomvarme, gjerne med litt smør.
  • Et lite dryss grønn persille rett før servering setter prikken over i-en.

Slik koker du Mandelpoteter

  • Kok mandelpotetene med skall forsiktig i 5-6 minutter i usaltet vann.
  • La de så trekke 5-6 minutter (avhengig av størrelse) i det varme vannet, til de er knapt møre.
  • Hell av vann, dekk med kjøkkenhåndkle og la potetene dampe seg møre og tørre i gryta.

Slik koker du Ringerikspoteter

  • Kok Ringerikspotetene med skallet på i 10-12 minutter i usaltet vann, til de er så vidt møre.
  • Hell av kokevannet og damp ferdig i gryta under et kjøkkenhåndkle.

 

Slik koker du kokefaste poteter: Folva og Beate

  • Kok råskrelte poteter i lettsaltet vann i 15-20 minutter til de er møre.
  • Hell av vann og damp potetene raskt tørre i gryta.

Velg riktig potet til julemiddagen

  • Kraftige julemiddager som ribbe, lutefisk og pinnekjøtt: Mandelpoteter
  • Kokt torsk og kalkun: Folva og Beate
  • Rakfisk og lutefisk: Ringerikspoteter 

 

Ikke kast «mislykkede» poteter