Til hovedinnhold

Kan du koke brokkoli?

Brokkoli er høyt elsket for sine sunne kvaliteter, men blir også stadig mistrodd og mishandlet. Bevarer du den fine spensten til det lille, grønne treet?

Brokkolibuketter på hvit tallerken, med gaffel og hvitløksfedd ved siden av.

En kjernesunn italiener

Brokkolien har en enestående plass i det italienske kjøkken. Den tilhører kålfamilien og navnet er flertallsformen av italienske broccolo.

Grønnsaken ble først dyrket frem i Italia for over to tusen år siden. Den fantes altså ikke i vill tilstand, men er krysset og kultivert til den ble en spiselig og næringsrik grønnsak.

Brokkolien er supersunn. Rik på fiber, proppfull av vitaminer og gode fettsyrer som er bra for både hjertet og hjernen. Det fine med brokkolien er at den kan serveres i alle mulige former.

– Brokkolien er fin og kan brukes til mye; alene eller som tilbehør til både fisk og kjøtt. Men mange tror den må være gjennomkokt. Den er ærlig talt ikke fryktelig godt i rå tilstand, men veldig mye bedre når den er hard og ikke myk, sier Peder Trysnes, kokk på den populære, italienske restauranten Trattoria Popolare i Oslo. Og fortsetter:

– Men bikker brokkolien over til en militærgrønn farge og blir bløt i konsistensen – da er den bare fæl!

Du kan fint koke din brokkoli, men det aller beste ifølge kokken er å surre bukettene i en kjele med litt vann og smør i bunnen.

Perfekt kokt brokkoli

Slik gjør du:

  1. Kutt brokkolien i like store trær. Skrell stilken, kutt på langs og ta den med.

  2. Ha nok vann i en gryte til at brokkolien får god plass, og ha i et par teskjeer salt.

  3. Kok opp vannet til det fosskoker og ha i bukettene.

  4. La dem småkoke i 2-4 minutter til de er litt myke, men fremdeles faste, irrgrønne og gir tyggemotstand. 

 

Smørdampet brokkoli

Slik gjør du:

  • Fyll litt vann i en kjele, så det akkurat dekker bunnen. Ha i en stor klatt godt smør.

  • Når det koker legger du brokkolibuskene oppi, dryss over salt og pepper, sett på lokk og la dem dampe i smørvannet i 3-4 minutter.

Tips!

Hvis du smørdamper brokkolien med toppene ned og tar av lokket etter to minutter, vil vannet i kjelen fordampe. Da kan du frese håret på brokkolien i det gjenværende smøret. Dette er lettest å få til i en jerngryte. Bukettene får en god, stekt smørsmak ytterst på tuppen.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆