Til hovedinnhold

Komplett koke egg guide

Smilende, bløtkokt eller hardkokt? Egg kokes på forskjellige måter avhengig av hva man foretrekker, men hvordan koker man seg frem til best mulig resultat? Størrelse, romtemperatur og til og med høydemeter påvirker koketiden. Her er en komplett guide til hvordan du kan bli en ekte egg-koke-mester.

Kokt egg i hvitt eggeglass, på frokostbord med tallerken og brødskive. Toppen er skåret av det kokte egget.

Før koking

Egg skal bo i kjøleskapet, men kan fint overnatte på kjøkkenbenken. Det er nemlig flere fordeler ved å bruke romtempererte egg i matlagingen:

  • Eggene sprekker ikke så lett under koking
  • De er lettere å skrelle, dersom de er hardkokte.
  • Det gir bedre piskeresultat (luftigere eggedosis eller smørkrem når du baker)

Har du glemt å ta eggene ut, kan du prøve trikset med å stikke et par hull i den butte enden. Det skal også gjøre skallet mindre sårbart for å sprekke.

 

Koketid

Koketiden avhenger av størrelse, om egget er nylagt, om det er kjøleska

ps- eller romtemperert, og om egget kokes på fjellet eller i lavlandet.

Her er koketiden for romtempererte egg. Kjøleskapskalde egg treng

er ca 1/2 minutt lenger koketid. Eggkoking til fjells krever 1 minutt lenger koketid. Beregn koketiden fra det sekundet eggene er lagt i.

Under og etter koking

Kok opp vann i en kjele. Bruk en skje og legg ett og ett egg forsiktig ned i vannet. Skru ned varmen så ikke vannet fosskoker. Ta tiden. Ta eggene opp av vannet straks de er ferdigkokte.

Avkjøl deretter eggene i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Hardkokte egg skal avkjøles like lenge som de ble kokt, da unngår du den grønne kanten rundt plommen (den er ikke farlig, bare litt udelikat).

Servering

Bløtkokte egg serveres gjerne i et eggeglass. Smilende egg er perfekt i salaten, tomatsuppa og andre småretter. Hardkokte egg passer perfekt på brødskiva, eller i båter i ulike småretter. 

Og du, kok gjerne mange egg om gangen. Det tar ikke lenger tid, og de kokte eggene kan brukes i matpakken, som mellommåltid, i salaten eller i tomatsuppa dagen etter.

Koke egg til fjells

I høyden koker vann ved lavere temperatur enn 100 grader celsius, hvilket betyr at det er umulig å varme vannet opp til 100 grader.

I 1200 meters høyde blir vannet maksimalt 96 grader. På Galdhøpiggen ca. 92 grader. På Mt. Everest ca. 73 grader.

I den norske fjellheimen (1000 - 1500 moh) krever hardkokte egg ca 10% lenger koketid. Altså ca. 1 min ekstra. MEN det hjelper å sitte på kjelen! Hvis lokket tetter godt øker trykket og kokepunktet følger etter.