Til hovedinnhold

Allergi og miljø - spørsmål og svar

Høy kvalitet, uten overflødige kjemiske og skadelige stoffer

Er alle Änglamark-produktene allergivennlige?

Alle Änglamark husholdnings- og pleieprodukter er allergi- og miljøvennlige, de fleste er Svanemerket, mens alle Änglamark matvarer er økologiske. Økologisk betyr ikke nødvendigvis allergivennlig. Grillkull og -briketter i Änglamark-serien er FSC-merket.

Alle produkter i Änglamark-familien er godkjent av en relevant merkeordning. Når du kjøper Änglamark, får du produkter av høy kvalitet, uten overflødige kjemiske og skadelige stoffer.

Hva er Svanemerket?

Svanemerket er en helhetlig merkeordning som stiller krav til miljø, helse og etikk, for at forbrukeren skal kunne ta gode, informerte valg i butikken. Når Svanen skal avgjøre om et produkt er et godt miljøvalg, vurderes hele livsløpet det har: Blir råvarene tatt ut på en bærekraftig måte? Sløser produsenten med energien? Bruker de mye skadelige kjemikalier? Behandler de arbeiderne etter gjeldende regelverk? Er produktet trygt og godt å bruke? Varer det lenge? Kan man gjenbruke eller gjenvinne deler av produktet, når det er utslitt eller utbrukt?

Svanemerket er en nøytral tredjepart, og en del av den offentlige verktøykassa for å gjøre det lett å velge mer miljøvennlige produkter.

Miljøkravene som stilles, er utarbeidet av nordiske fageksperter og blir vedtatt av en uavhengig nemnd. Nemnda er det regjeringene i alle de nordiske landene som oppnevner. Fagekspertene er biologer, ingeniører og kjemikere som kan mye om produkt, produksjonsteknikk og de ulike miljøaspektene.

Alle krav og bakgrunnsdokumenter ligger på Svanemerkets nettsider. Alle som vil kan lese dem: http://www.svanemerket.no/om-svanemerket/livslopet/svanemerket/hva-kjennetegner-svanen-som-miljomerke/

”Miljø” bør også omfatte arbeidsmiljø og sosiale forhold. Stilles det krav til etikk i produksjonen av Änglamark-produktene?

Ja. Svanemerket er en helhetlig merkeordning, som stiller krav til miljø, helse og etikk.  Blant annet skal gjeldende regelverk i produksjonslandet følges. Brudd på disse fører til inndragning av lisensen til å bruke Svanemerket. Les mer om hvilke krav merkeordningen stiller her: http://www.svanemerket.no/aktuelt/nyheter/svanemerket-og-etikk/

Coop har de samme etiske retningslinjer for alle leverandører, i form av Coops «Code of Conduct». Disse inneholder blant annet krav til arbeidsforhold og lønn for arbeidere, forbud mot barnearbeid og tvangsarbeid. Les mer

Kan jeg få en allergisk reaksjon av Svanemerkede pleie- og kosmetikkprodukter?

Svanemerket er spesielt oppmerksom på allergifremkallende stoffer, hormonforstyrrende stoffer og parfyme. Dette gjør at du kan være trygg på produktene. Svanemerket kan likevel ikke garantere at det ikke finnes enkeltpersoner som er overfølsomme mot stoffer som er tillatt i Svanemerkede produkter.

Miljøkravene for hudpleie omfatter krav til innholdsstoffenes nedbrytning i naturen, innhold av parfyme og fargestoffer og innholdet av en rekke navngitte kjemikalier. Dette betyr at enkelte stoffer er tillatt i begrenset mengde, mens andre stoffer ikke tillates i det hele tatt. Parabener og tilsatte miljøgifter er forbudt i svanemerkede hudpleieprodukter. Miljømerking stiller også krav til både bruksegenskaper og emballasje.

Les mer om kravene Svanemerket stiller til kosmetikk og pleieprodukter: http://www.svanemerket.no/svanens-krav/hovedside-hud-har/hudpleieprodukter/

Er det farlig å bruke hudprodukter som ikke er Svanemerket?

Dersom produktet er godkjent for salg i Norge skal det ikke være farlig å bruke dem. Det er imidlertid ikke forsket nok på langtidsvirkningene av å bli utsatt for enkelte stoffer. Det vi vet er at mange av de kjemikaliene som omgir oss i hverdagen, trenger inn i blodomløpet vårt, blant annet gjennom huden. Ved å velge Svanemerkede produkter kan du være trygg på at produktene er vurdert for allergifremmende og hormonforstyrrende stoffer.  

Jeg er opptatt av miljø og bærekraft. Kan jeg grille miljøvennlig?

Uttrykkene miljøvennlig og bærekraftig har mange definisjoner, som omhandler ulike aspekter ved produkter og produksjonen av dem. Det kan handle om luftforurensning, global oppvarming, utnytting av naturresurser eller arbeidsmiljø og sosiale eller etiske aspekter.

Ved å velge grillkull som er FSC-merket vet du at det er stilt krav til at skogsdriften bak grillkullet eller brikettene, ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Man kan ikke si at grillkull er miljøvennlig, men det finnes alternativer på markedet som har mindre miljøpåvirkning enn andre. Svanemerket har utarbeidet en egen sjekkliste for miljøvennlig grilling: http://www.svanemerket.no/magasin/grillguide/

Hva er FSC-merket?

Forest Stewardship Council (FSC) er et internasjonalt og uavhengig samarbeidsforum som sertifiserer bærekraftig skogbruk. De har ti prinsipper som definerer hva bærekraftig skogsdrift er, og hvert land bruker dem til å utvikle miljøkrav som passer til deres skogstyper. FSC handler både om biologisk mangfold, bærekraft og sosiale aspekter. FSC-merket finner du på hagemøbler, vinduer, grillkull, papir og trykksaker.

FSC-merket er et råvaremerke og omfatter både biologisk mangfold, bærekraft og sosiale aspekter. Alle sertifiserte virksomheter og skoger kontrolleres minimum en gang årlig.

FSC-merket finner du på hagemøbler, vinduer, grillkull, papir og trykksaker. Merkeordningen stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskoging, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen.

Änglamark grillkull og -briketter er FSC-merket og fås hos Coop-butikker over hele landet.

Les mer her: https://ic.fsc.org/en/certification

Er Änglamark blomsterjord økologisk jord?

Nei, jorden som sådan er ikke økologisk, men den er tillatt å benytte i økologisk dyrking. Grønnsakene du dyrker i denne jorden kan altså bli økologiske selv om jorden i seg selv ikke er det.

Betegnelsen «økologisk jord» kan bare brukes om jord hvor alle ingredienser av landbruksopprinnelse som inngår i produktet, er økologiske. Mens jord som er tillatt for økologisk dyrking, kan være tilsatt konvensjonell husdyrgjødsel bare det er gjødsel som er tillatt å benytte i økologisk produksjon. Et eksempel på økologisk jord er torv iblandet kompostert kumøkk fra økologiske kuer, mens torv iblandet kompostert kumøkk fra konvensjonelle kuer blir jord som er tillatt å bruke i økologisk dyrking, selv om jorden i seg selv ikke kan kalles økologisk.

Har Änglamark egne produkter for barn?

Ja. Babyer og småbarn har sart hud og følsomme mager, og foreldre ønsker i økende grad å skåne de yngste mot parfyme, fargestoffer og potensielt allergifremmende stoffer. Änglamark-serien møter etterspørselen med stadig flere produkter for barn og baby, som er henholdsvis svanemerket (hygieneprodukter) og debio-merket (matvarer). I serien finnes det blant annet bleier, hygieneprodukter og økologiske fruktsmoothies i flere smaker.

Hvorfor bruke miljøvennlige bleier?

Til sammen bruker norske barn omlag 182 millioner bleier i året, det er om lag 1500 bleier per barn.

Svanemerkede bleier er et «grønt» alternativ fordi de er produsert energieffektivt og med strengt regulert bruk av kjemikalier. Det er bra både for barnet og for kloden. Alle Svanemerkede produkter er testet for allergifremkallende og hormonforstyrrende kjemikalier.   Coop Änglamark miljøvennlige bleier er svanemerket og fri for syntetisk skum og cellulose. Bleiene er komfortable å bruke for barnet ditt og de er ikke tilsatt stoffer som kan irritere huden. Det er spesielt viktig i det sensible bleieområdet

Hvor kommer Änglamark-serien fra?

Änglamark er Coops egen serie for økologiske, miljø- og allergivennlige varer.

Coop har en lang tradisjonen for å ha økologiske, miljøvennlige og allergivennlige produkter i sitt sortiment, og Coop både i Danmark, Sverige og Norge hadde lenge ulike serier med slike produkter.

I 2005 bestemte Coop i Danmark, Sverige og Norge seg for å legge alle de ulike produktseriene inn under et felles merke: Änglamark (navnet er selvfølgelig inspirert av Evert Taubes berømte vise Änglamark). Det skulle gjøre det enkelt for kundene å finne de sunneste og mest miljøvennlige produktene – ganske enkelt ved å kikke etter Ä-en.

De første produktene kom på markedet i begynnelsen av 2006. I dag kan du finne mange hundre Änglamark-produkter i butikken, og nye kommer stadig til.  Du finner alt fra økologisk frukt, grønnsaker ost og melk, til miljø- og allergivennlig vaskepulver, såpe, servietter og stearinlys. Änglamark er blitt en stor suksess. Alle Änglamark-produktene er merket med henholdsvis Debio for økologisk produksjon (matvarer) og Svanen (hygiene og pleieprodukter) for miljø- og allergivennlig produksjon, samt andre relevante merkeordninger for produkter som grillkull og plantejord.

Er Änglamark-produkter testet på dyr?

Nei, ingen av Coops produkter er testet på dyr.

Er Änglamark-produkter dyrevennlige?

I økologisk landbruk stilles det en rekke krav til dyrevelferd, som skal sikre at dyra får utløp for sine naturlige instinkter. Økologisk produksjon krever blant annet at alle dyr skal ha tilgang til uteareal, mor og barn får lengre tid sammen og dyra har større plass en i konvensjonell produksjon.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn