Til hovedinnhold

Det blir litt mindre kaos om morgenen med en praktisk gang

Tips

Med en praktisk gang med smarte løsninger kan du slippe panisk leting etter bilnøklene om morgenen.

Gangen er et av de travleste rommene i huset ditt. Tenk bare på all trafikken og logistikken som foregår her! 

Yttertøy og sko skal tas av og på, og luer, skjerf og votter skal legges fra seg. Treningssekker og vesker velter inn, og alle mulige småting som nøkler, sykkelhjelmer og post skal ha sin plass.

Likevel har mange av oss en tendens til å glemme litt av gangen når vi planlegger innredning. Akkurat det er det nok mange som har angret litt på i de travle morgentimene, og bilnøkler, votter og paraplyer som er som sunket i jorden. 

Men du trenger ikke gi opp selv om kaoset rår. Her er noen gode råd å forholde seg til når det gjelder oppbevaring i gangen:

JAKKER OG SKO

Yttertøy er noe av det som tar mest plass i gangen, så derfor er det viktig å sørge for rikelig med hengeplass til yttertøy for store og små.  

Har du knagger i ulike høyder, kan barna selv henge fra seg jakker og utedresser. Med dype skap med skyvedører kan du skjule alle jakkene, og skape et mye ryddigere inntrykk.

De fleste har både korte jakker og lange kåper, så en løsning med to garderobestenger i ulik høyde er smart. Da kan barnetøyet også henges nederst sammen med de kortere jakkene. 

En kombinasjon av garderobeskap og knagger er også smart. Da kan klær som brukes ofte henge lett tilgjengelig fremme, og vått tøy får tid til å tørke før det henges tilbake i garderoben.

Invester i kurver til mindre yttertøy som luer, votter og skjerf. La gjerne barna ha egne kurver, for da blir det lettere å ha kontroll i morgen-rushet når alle skal ut av døren samtidig.

Med et skostativ kan du enklere holde gangen ryddig for sko og støvler, og det blir også enklere å holde gulvet i gangen rent. Skoene holder seg også bedre om de oppbevares på en skikkelig måte.

PARAPLYER

Du har sikkert hatt et par paraplyer som har blitt ødelagt. Spilene i paraplyen kan nemlig ødelegges hvis de ligger på siden, og bør oppbevares stående.

Pass på å skape litt luft mellom paraplyene når de settes på plass, slik at de får tørket skikkelig.

VESKER, SEKKER OG TRENINGSSEKKER

Hvis du bruker gangen til oppbevaring av treningssekker, vesker, sekker og lignende, er det viktig å skape et smart system for disse.  

Ha egne knagger som alle i familien kan bruke til å henge fra seg sekkene. Når morgenen kommer og alle skal ha tak i sine ting før bussen går, blir det litt mindre stress. Da slipper du en haug med sekker i et hjørne, som både ser rotete ut og gjør det vanskeligere å finne ut hvem som ha med seg hva.

Har du vesker og sekker ferdig pakket kveld i forveien, får du en enda bedre morgen.  

NØKLER

Alle har opplevd panikk over å ikke finne nøklene om morgenen. Med en fast plass til nøklene, er du kvitt hele problemet.   

Et nøkkeloppheng kan være en løsning, eller en skål plasser på en hylle eller et bord i gangen. Oppbevar de utilgjengelig for barna, så blir ikke nøklene ”lekt vekk”.

Gjør det til en vane å alltid legge fra deg nøklene på plassen sin når du kommer hjem, så vet du alltid hvor du finner dem.

POST

Med et system for posten i gangen, kan du lettere holde orden på posten. En hylle eller et bord er for eksempel perfekt til dette formålet. 

I stedet for å putte all post systemet ditt, kan du sortere i viktige og uviktige brev, og kaste alt du ikke vil ha.

TIMEPLAN

Med en ukentlig timeplan for hele familien i gangen, er det lettere for alle i familien å holde styr på aktiviteter i en hektisk hverdag.

PRIORITERTE GANGEN DA DE BYGGET HUS

Da Hilde Lillejord og mannen skulle bygge sitt nye funkishus på Nesodden utenfor Oslo, var gangen med i planleggingen fra første stund.

På bloggen Lerkefunkis dokumenterer Lillejord hele byggeprosjektet, og hun har mange gode råd å komme med når det gjelder å få gangen til å fungere.

- Vi ville unngå det berømmelige gangkaoset med sko som hoper seg opp innenfor dørstokken og overfylte jakkestativ som fyller entreen. Vi drømte om praktiske og tilpassede løsninger, hvor ikke bare vi voksne, men også barna kunne hjelpe til med å holde orden i gangen, sier Lillejord.

Til sist endte familien opp med å få en møbelsnekker til bygge det de trengte av skuffer og hyller.

- Det kostet litt, men ikke mer enn en skikkelig garderobeløsning. Fordelen var at nå fikk vi noe som var tilpasset vår gang.

Lillejord har mange gode råd når det gjelder å få en gang som fungerer.

- Et godt råd for å utnytte plassen er å møblere i høyden, råder hun.

- Skap og hyller kan med fordel fortsette helt opp til taket. Forsøk å få ting opp fra gulvet, utnytt veggene med hengeplass for yttertøy og plasser det som ikke brukes så ofte i skap opp under taket. Pass bare på at barna kan rekke opp til jakkeknaggene slik at de klarer å henge disse opp uten hjelp.

Å få et system der hver ting har sin faste plass, minsker kaosfølelsen, mener Lillejord.

- Innenfor ytterdøren i gangen vår har barna plass til å ta av støvlene og regnbuksen på den store, sorte gummimatten. Knaggene under hattehyllen rekker de fint opp til og får hengt av seg jakkene uten hjelp fra voksne. Trenger de å sette seg ned for å knyte skoen, kan de hvile seg på benken som også fungerer som skohylle.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn