Til hovedinnhold
brød og bakst

Eltefritt grytebrød – grovt og saftig

Bak brød i jerngryte, så får du et deilig grovbrød med myk kjerne, og sprø og deilig skorpe. Hele korn og havregryn gjør dette grytebrødet ekstra saftig og mettende.

Kvinne holder frem en lys jerngryte med gyldent nystekt grytebrød. Naturfarget linserviett rundt håndtakene.

50min / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

8 porsjoner

500ghvetemel

100ghavregryn

50gkruskakli

50gsolsikkekjerner

25gsesamfrø

25glinfrø

1tstørrgjær

1 og en halvtssalt

5 og en fjerdededlvann

Fremgangsmetode

Dag 1: Ha alt det tørre i en bakebolle og bland godt sammen. Rør inn vannet til du har en samlet deig. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 18-24 timer.
Dag 2: Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk en slikkepott til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok.
Legg deigen tilbake i bakebollen, med «sømmen» ned. Dekk med plastfolie og la deigen etterheve i 2 timer.
Sett en 24 cm støpejerngryte med lokk på rist nederst i ovnen og sett temperaturen til 250˚C når det gjenstår en halvtime av hevetiden.
Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter. Velt deigen i gryta slik at «sømmen» vender opp.
Sett lokket på og stek i 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200˚C og stek videre i 15-20 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit