Til hovedinnhold
brød og bakst

Saftig eltefritt brød med pekannøtter

Eltefritt brød er muligens det største som har skjedd brødbakekunsten siden oppfinnelsen av tørrgjær. Her snakker vi maks uttelling for minimal innsats, og suksess er nærmest garantert!

Saftig eltefritt brød med pekannøtter

45min / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Superenkel

Ingredienser

4 porsjoner

60gpekannøtter

500ghvetemel (gjerne Økologisk Hvetemel fra Änglamark)

en halvtstørrgjær

1 og en halvtssalt

3 og en halvdlkaldt vann (evt. 4 dl hvis nødvendig)

Fremgangsmetode

Når brødet stekes på høy varme i en støpejerngryte med lokk (eller lignende), dannes en herlig sprø skorpe som beskytter den myke og saftige innmaten. Resultatet blir brød med et vakkert og rustikt utseende og en himmelsk smak!
Til steking i gryte anbefaler vi å benytte en emaljert jerngryte med lokk.
Rist pekannøttene på sterk varme til de begynner å få litt farge. Avkjøl og knus dem lett med hendene.
Ha hvetemel, gjær, salt og nøtter i en bakebolle. Tilsett kaldt vann og rør sammen til en samlet og relativt fuktig deig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i romtemperatur i 12-20 timer.
Velt deigen ut på godt melet underlag og brett deigen over seg selv i flere omganger, fra alle sider. Dryss på med mer mel slik at deigen blir fastere. Legg deigen tilbake i bakebollen med «sømmen» ned.
Dekk med plastfolie og sett til etterheving i 2 timer.
Sett gryta med lokket på inn i kald ovn, på rist på nederste rille. Varm opp ovnen til 250˚C når det gjenstår 30 minutter av hevetiden.
Ta den oppvarmede gryta ut av ovnen og «hell» deigen over i gryta. Nå er «sømmen» opp. Legg lokk på gryta igjen og sett den i ovnen i 30 minutter.
Senk temperaturen til 220˚C og ta av lokket. Stek brødet videre i 15 minutter til det er ferdig stekt. Velt brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.
Du kan sjekke med steketermometer om brødet er ferdig. Holder kjernen en temperatur på 96˚C eller mer er det ferdig.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn