Til hovedinnhold
julemat

Pølsegrateng med julepølse

Saftig pølsegrateng med smak av jul er lettvint. Ha alt i formen – så kan du slappe av og gjøre andre ting mens middagen lager seg selv i ovnen.

Pølsegrateng med julepølse i form

45min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

3dlmakaroni

5dlmelk

2sssmør

3sshvetemel

3stkegg

1stkmedisterpølser

50grevet ost

15cmpurre (i skriver)

1håndfullfrisk persille (grovhakket)

1knivspissmuskat

1klypesalt og pepper

Fremgangsmetode

Sett ovnen på 200 grader.
Kok makaroni etter anvisning på pakken.
Lag hvit saus i mellomtiden: Smelt smør, og pisk inn hvetemel til en jevning. Spe med melk under konstant omrøring på svak varme. Fortsett å røre sausen over svak varme til den får ønsket konsistens. Rør raskt inn pisket egg.
Tilsett deretter den kokte makaronien, og bland forsiktig. Rør inn persille, og smak til med salt og pepper.
Fjern skinnet på medisterpølsen, og del den i terninger.
Bland pølse og purre med makaroniblandingen, og hell i en ildfast form. Strø den revne osten over, og stek midt i ovnen i 45 minutter. La stå noen minutter før servering.

FEM BUD FOR SAFTIG PØLSEGRATENG

1. HVIT SAUS
Ta deg de fem minuttene ekstra det tar å lage en ordentlig hvis saus av smør, mel og melk. Den tykke hvite sausen holder nemlig på masse fuktighet, og gjør gratengen ekstra saftig.

Hvit saus lager du forøvrig slik: Smelt 1 ss smør i en kjele, og visp inn 1-2 ss hvetemel til en jevn blanding. Spe med litt og litt melk under konstant omrøring på svak-middels varme til du etterhvert har den tykkelsen du ønsker. 

2. EGG
Du kan fint lage grateng med kun hvit saus, men et par egg i sausen gjør den ekstra fyldig og rik på smak, i tillegg til at gratengen blir litt fastere. Pass på at du røren eggene raskt inn i sausen slik at de ikke rekker å bli eggerøre.

3. OST
Bland revet ost i den varme sausen før du heller alt over i en ildfast form med resten av ingrediensene. Osten kommer til å smelte, og gi en skikkelig god og cheesy smak på gratengen.

4. BAKEPAPIR
Ser du at gratengen begynner å blir gyllen på toppen lenge før resten av gratengen ser ferdig ut? Legg et par lag bakepapir på toppen resten av steketiden. På denne måten slipper du at det øverste laget i gratengen blir knusktørt og knasende, og altfor godt stekt.

5. VENT MED STRØING
Det står ofte i oppskrifter at du skal strø revet ost på toppen før steking. Hvis du derimot foretrekker ost som fortsatt er «cheesy» og saftig, bør du vente med å strø over osten til det kun er 15-20 minutter igjen av steketiden. Sett heller på grillelementet de siste to minuttene hvis du savner en gyllen farge.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit