Til hovedinnhold
kjøtt

Triksene som gjør kalkunen saftig

Ingenting sier nyttårsfest så tydelig som helstekt kalkun med deilig stuffing. Her får du tipsene som gjør kalkunen saftig, mør og full av deilige smaker.

helstekt-kalkun-hovedbilde.jpg

6t / 0min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

6 porsjoner

1stkKalkun (3-6 kg, beregn ca. 500 g per person når du serverer hel kalkun)

1pottesalvie

3stksitroner

3stkappelsiner

2stklaurbærblader

20stkhele pepperkorn

10lvann (ca) (+ 3 ss fint salt per liter vann)

150gsmør

10feddhvitløk

1stkgul løk

4stilkerrosmarin

1stkhyssing

Fremgangsmetode

1 kalkun på 3 kilo er nok til 6 personer. Beregn 500 gram per person når du steker hel kalkun. Frossen kalkun må tines to døgn i forveien.
To døgn før festen: Kalkun er som regel frossen, så start med å tine kalkunen i kjøleskap to døgn før du starter matlagingen.
Ett døgn før festen: Legg kalkunen i saltlake ett døgn før du skal tilberede den. Saltlaken lager du ved å blande ut 3 ss fint salt per liter vann som trengs for å dekke kalkunen. Kalkunen kan gjerne være halvfrossen når den legges i laken.
Tilsett revet skall fra 2 sitroner og appelsiner, samt laurbærblad og pepperkorn i saltlaken. Hakk til slutt rikelig med salvie og bland ut i laken.
Har du ikke plass til kalkunen i en gryte eller form i kjøleskapet kan du legge den i en ren pose, helle på laken og knytte i toppen. Slik får den lettere plass i for eksempel grønnsakskuffen. La kalkunen ligge ett døgn i laken.
Sil av laken, men ta gjerne vare på sitrusskallet til stekingen. Skyll kalkunen og tørk den med tørkepapir. Kalkunen trenger ikke å saltes mer før steking, men krydre gjerne med litt pepper ut- og innvendig.
Gni hele kalkunen inn med smør, og dytt forsiktig smør inn under skinnet. Dette er litt grisete, bruk fingrene!
Del den siste appelsinen og sitronen i båter og fyll kalkunen med dette og resten av salvien. Fyll også med et par rosmarinstilker, hvitløksfedd og en løk delt i grove båter for smakens skyld.
Noen foretrekker å sy sammen kalkunen med hyssing og en kraftig nål, men det er ikke nødvendig.
Legg kalkunen i en dyp, ildfast form. Knyt lårbeina sammen med hyssing. Stek ved 275 grader i 20 minutter i første omgang. Ta så kalkunen ut av ovnen, skru ned til 85-90 grader. Stikk et steketermometer inn i brystet og dekk med aluminiumsfolie.
Sett kalkunen i ovnen igjen og la den stå i 5-6 timer avhengig av størrelse. Kjernetemperaturen skal vise 68-70 grader. Fjern folien mot slutten av steketiden. Skrur temperaturen på full styrke.
Pensle med litt smeltet smør. Dette gjør skinnet sprøtt og godt.
Server gjerne med poteter, saus og godt tilbehør, som for eksempel glasert rosenkål.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit