Leverer sterkt og står stødig
I 2023 leverte Coop Nord konsern 38,3 millioner kroner i overskudd. Dette etter å ha gitt 166 millioner tilbake til sine medlemmer i form av kjøpeutbytte og medlemsfordeler, og etter å ha investert 176,3 millioner kroner i å bygge eller oppgradere butikker.
Coop Nord kan oppsummere 2023 på følgende vis:
- Økt fokus på priser og lønnsomhet
- Økt fokus på samfunnsutvikling
- Økt fokus på bærekraft
Priser og lønnsomhet
– Vi legger ikke skjul på at 2023 har vært krevende. Kundene og medlemmene våre opplevde at både renter og priser økte. Coop Nord fikk kjenne på enda dårligere marginer i dagligvarehandelen. Dermed ble det satt i gang et internt lønnsomhetsprogram for å kutte kostnader der det var mulig. Her har våre 1 100 ansatte gjort en formidabel innsats, og slik har vi klart å holde prisene ut til kunden lavest mulig på tross av økte priser inn til oss, sier administrerende direktør Yngve Haldorsen i Coop Nord.
Prispresset har ført til at lavprisbutikkene nå er de mest populære, og i denne konkurransen står Coop Nord meget sterkt, siden 34 av totalt 54 butikker er lavprisbutikker i Extra-kjeden. Extra måles jevnlig opp mot de andre lavpriskjedene i Norge, og her gjør Extra det ekstremt godt. Det er bare noen ytterst få kroner som skiller mellom konkurrentene.
– Det interessante for medlemmene våre i alle slike tester, er at de alltid kan trekke 1 prosent ekstra fra Extra-prisene: Kjøpeutbyttet! påpeker Haldorsen.
Så neste gang du ser en prissammenligning på en handlekurv til 1 000 kroner, så vet du at den reelle Extra-prisen alltid er 10 kroner lavere enn testresultatet – om du er Coop-medlem.
– Det å handle i en butikk som du selv eier og som du selv får være med å påvirke gjennom medlemsdemokratiet, er rett og slett smart. Stadig flere unge får dette med seg. Blant de 5 661 personene som meldte seg inn i Coop Nord i fjor, så var nesten halvparten av dem (44,7 prosent) under 30 år! forteller Haldorsen.
Samfunnsutvikling
Coop Nord legger store ressurser i å utvikle Nord-Norge. I fjor investerte Coop Nord konsern for 176,3 millioner kroner. Blant annet i Extra Olsborg som åpnet i mars i fjor og på rekordtid har gått fra å være den minste til å bli den største butikken i Målselv.
Extra Fjordgata i Harstad er utvidet og totalrenovert og får fantastiske tilbakemeldinger fra kundene sine. I Lofoten har Coop Nord nettopp totalrenovert og utvidet Extra Leknes, som fra før er Norges nest største Extra-butikk i omsetning.
I Harstad er nå jobben med å totalrenovere Extra Seljestad i gang, og Sjøkanten Senter bygges om slik at det blir plass til Obs Bygg.
– Rivningen av en gammel del av kjøpesenteret førte til at vi måtte nedskrive verdien av dette bygget i regnskapet vårt, totalt 41,3 millioner. For de som reagerer på at overskuddet vårt fra 2022 til 2023 er betydelig redusert, fra 67,9 til 38,3 millioner kroner, så er det dette, og at resultatet for Coop Nord SA (morselskap) gikk ned med 14,8, millioner før skatt, som er de to hovedårsakene, forklarer Haldorsen.
Ved siden av annen utvikling, fortsetter Coop Nord sitt langsiktige prosjekt med å skape flere arbeidsplasser i nord innen matproduksjon. I fjor økte Coop Nord sin omsetning av lokal mat fra 110 til 150 millioner kroner. Coop Nord sin satsing på lokale leverandører, er noe medlemmene selv har etterspurt gjennom medlemsdemokratiet. Satsingen gir også økt bærekraft i form av kortere avstand fra produsent til butikk.
Bærekraft
Kjennetegnet på sunn drift er å kunne forebygge eller dempe effekten av negative utfordringer, og å tidlig ta inn nye trender og forventninger.
– Coop Nords omfattende lønnsomhetsprogram fortsetter i år, og det overordnede målet vårt er å bli enda litt flinkere på alt det vi er gode på fra før, sier Haldorsen.
For eksempel handler det om å ha et lavest mulig matsvinn. Coop Nord har en nullvisjon for kasting av mat og vi jobber kontinuerlig med å redusere mengden mat som blir kastet. Svinnet i butikkene våre ble kraftig forbedret i fjor, fra 1,54 % i 2022 til 1,28 % i 2023. De ansatte i butikkene har levert en betydelig nedgang i svinnet takket være bedre bestillingsrutiner og generelt god butikkdrift.
Samtidig blir vi i Coop Nord stadig flinkere til å bruke utstyr vi allerede har, istedenfor å kjøpe nytt. Samvirkelaget har etablert et felles lager hvor vi tar vare på brukte deler og butikkutstyr. Hver gang noe går i stykker et sted, kan våre ansatte via en app sjekke om reservedeler finnes inne på gjenbrukslageret, før de eventuelt kjøper noe nytt.
– Et av de prosjektene innen ombruk og resirkulering som vi er aller mest stolte av i 2023 er den nye Obs-kafeen i Tromsø. Her har vi i renoveringsprosessen satset bevisst på gjenbruk overalt der det har vært mulig, sier Haldorsen og anbefaler alle å besøke den populære kafeen.
Gode ringvirkninger
Som stor nordnorsk aktør betalte Coop Nord konsern 25,9 millioner i skatt av overskuddet sitt i 2023.
– Alle de verdier vi skaper i nord, blir i nord. Vi er stolte av den innsatsen vi får mulighet til å gjøre hver dag, enten vi hjelper personer som har stått utenfor arbeidslivet tilbake i jobb, eller vi lar flyktninger få seg et nytt springbrett i livet gjennom å gi dem både språktrening og en arbeidsplass. Vi bruker også en stor sum av overskuddet til å sponse lokale arrangementer, eller lag og foreninger innen kultur og idrett.
Akkurat nå drifter Coop Nord 54 ulike butikker fra Skjervøy i nord til Kjøpsvik i sør. I tillegg eier Coop Nord fem kjøpesentre: Jekta Storsenter (Tromsø), Lofotsenteret (Leknes), Sjøkanten Senter (Harstad), Malmporten (Narvik) og Domus Setermoen. Alle er i positiv utvikling, både Jekta og Lofotsenteret satte ny omsetningsrekord i fjor.
Totalt økte netto omsetning for Coop Nord konsern med 6,6 prosent i fjor, og den totale omsetningen var på 4,2 milliarder kroner. Egenkapitalen for konsernet er nå på over 1,2 milliarder kroner.
For mer informasjon kontakt:
Administrerende direktør Coop Nord, Yngve Haldorsen, tlf: 918 18 990, yngve.haldorsen@coop.no