Til hovedinnhold

Alt du trenger å vite om multer

Multer

Multer, eller molter som de også kalles, regnes som litt mer eksklusive enn andre bær. Ikke rart at de som vet om en god multemyr, gjerne holder den for seg selv.

multer-hovedbilde

Multene må få stå i fred helt til de er ferdig modnet. Det er nemlig viktig at smak og konsistens er ferdig utviklet når du plukker dem.

Du finner multer over hele den nordlige halvkule og i Norge er det vanlig å finne multer i kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 meter over havet. Flest multer finner du nord i landet, der bærene noen steder også dyrkes kommersielt.

Tåler ikke frost

Multeplanten tilhører rosefamilien og er som regel mellom fem og 20 centimeter høy. Frukten som dannes på planten, selve multen, er en sammensatt steinfrukt. Som kart er multene røde og faste, mens det modne bæret er guloransje, saftig og velsmakende.

Multer tåler ikke frost under blomstring, da uteblir nemlig bærene.

Modne multer inneholder mye vitamin C og er en god kilde til vitamin E og folat. I tillegg inneholder multer mye kostfiber, som er bra for fordøyelsen. 

Slik bruker du multer

Du kan gjerne spise multer naturell med fløte og sukker. Mange lager multekrem, særlig til jul. Bærene kan for øvrig brukes som fyll i kaker, i fromasj, pai og som syltetøy. Noen lager også likør av multer. 

Fordi multene inneholder det konserverende stoffet benzosyre holder de ganske lenge i kjøleskapet. Det er likevel anbefalt å fryse dem slik at du unngår at bærene begynner å gjære før du får spist dem.

Julens beste desserter med multer

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit