Til hovedinnhold

Slik oppbevarer du julematen trygt

Jul

Hva gjør lange lunsjer med holdbarheten på julematen? Her får du tipsene som gir optimal oppbevaring av mat gjennom hele julen, samt deilige oppskrifter på hva du kan lage med restematen!

Knekkebrød med skiver av julesylte og rødbetesalat, servert på tallerken på lillamønstret serviett. Friske grønne urter på toppen.

Vær påpasselig med mat i romtemperatur

Gravet og røyket laks, rakfisk og ferdig kokt lutefisk tåler dårlig å stå ute i romtemperatur over lengre tid. Farseprodukter som leverpostei og medisterkaker, oppskåret kjøttpålegg og pisket fløte bør heller ikke stå ute lenge, sier Coops kvalitetssjef Madelene Brogren Lid. Bruk gjerne kjøleelementer under serveringsfat eller fyll på fatene underveis i juleselskapet.

Slik oppbevarer du julematen riktig i kjøleskapet

  • Hold temperaturen på maks 4 °C, helst lavere.
  • Ikke fyll kjøleskapet helt, da blir luftsirkulasjonen dårlig, og temperaturen stiger.
  • Bruk termometer for kontroll.
  • Sett kjøtt, fisk og annen lett bedervelig mat nederst.
  • Øverst kan du oppbevare syltetøy, sylteagurk og annen mat som tåler høyere temperatur.

Julemat som tåler romtemperatur

Jo mer salt og sukker det er i varene, og jo mer tørket de er, desto lenger holder de.

– Når det gjelder oppbevaring, kan som regel pinnekjøtt, spekemat og noen oster, som brunost og Edamer, ligge et par dager i ubrutt emballasje i romtemperatur. Disse produktene er da tydelig merket med en tekst som informerer om dette, sier hun. Etter åpning oppbevares også disse i kjøleskap.

Hvis du finner en sval, mørk plass kan du også oppbevare rå rotgrønnsaker der, men pass på at de ikke ligger på et sted der de lokker til seg skadedyr. Kokte rotgrønnsaker må derimot oppbevares kjølig.

Mat som tåler litt tid i romtemperatur:

  • Spekemat
  • Egg
  • Frukt
  • Grønnsaker med naturlig skall, som tomat, agurk, avokado og rotgrønnsaker.
  • Brød
  • Edamerost 
  • Brunost

Gravlaks, kokt egg og flatbrød.

Vær ekstra forsiktig med gravlaks, røkelaks og rakfisk. Ifølge Mattilsynet kan fisken utvikle skadelige bakterier allerede etter noen timer i romtemperatur.

Skal du feire jul på hytta?

Skal du ha med deg mat hjemmefra så legg maten i skiboksen i stedet for den varme bilen. Da holder den seg kaldere og varer lenger, råder Coops kvalitetssjef.

Når kjøleskapet er fullt, kan terrassen brukes som ekstrakjøleskap.

Husk å sette maten i bokser med lokk, og pass på at den verken fryser eller tiltrekker dyr. Brød, egg, frukt, grønnsaker med skall, spekemat og enkelte oster tåler å stå ute. Vær mer forsiktig med oppskåret pålegg, farsemat, kokte grønnsaker, fløte og fisk.

Reduser matsvinn i jula - lag noe godt med restemat!

Ikke kast restene av julemat, lag heller noe knallgodt til middag, eller romjulens juleselskaper!

Asiatisk ribbe med coleslaw, eller i steam buns, må være noe av det diggeste du kan lage med rester av ribbe, dessuten er quesadilla med pinnekjøtt en enkel middag når du er lei av julesmaker. Eller hva med cottage pie med rester av pinnekjøtt og mandelpoteter? Kos deg med restene!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit
Til toppen