Til hovedinnhold

Norges beste økologiske kylling kommer fra Hardanger

Ny økologisk kyllingrase i coop mega

Änglamark økologisk kylling fra Hardanger er kåret til Norges beste kyllingfilet. Bli med til Homlagarden, som driver økologisk kyllingproduksjon på en helt ny måte.

Mellom fjell og fjord i vakre Hardanger er det tett mellom både frukttrær og gårdsbruk. I én av disse gårdene er 286 svarte og brune unghøner i ferd med å bli verpeklare. I et eget område ved siden av holder 34 nysgjerrige unghaner til. Når gradestokken kryper opp mot 15-16 grader, kan de innvie sine nybygde utearealer. Men akkurat nå, når vi besøker dem, er det for kaldt for dem å være ute.

I det nye hønsehuset som gårdbruker Jarle Johansen er i ferd med å ferdigstille, skal fuglene leve et så naturlig liv som mulig. Disse fuglene er noe helt for seg selv; de skal nemlig bli foreldre til en helt ny rase av økologisk kylling i Norge.

Svarte Hubbard PN6 og røde Hubbard JA57 Colour yield tripper rundt i kyllinghuset til Jarle og Anne Johansen. Dette er foreldregenerasjonen til den nye økologiske kyllingen fra Änglamark. De nye kyllingrasene er saktevoksende og har god beinstruktur, som gjør dem i stand til å være aktive.

Ny økologisk kyllingrase

Ifølge Bjørn er den vanligste økologiske kyllingrasen i Norge, Ross Rowan, ikke så godt egnet for økologisk produksjon. Disse kyllingene vokser altfor fort. En økologisk kylling skal leve minimum 71 dager, derfor er det viktig at kyllingen utvikler en god beinstruktur som gjør at de kan være aktive uten at de får skader.

For et par år siden begynte han å se seg om etter en mer egnet rase. I Frankrike og Danmark fant han noen bønder som har fortsatt å avle på ”gamle” raser, som er enda mer saktevoksende. Det er disse fuglene som nå tripper ute i hønsehuset til Jarle og Anne Johansen.

-  Det er veldig spennende å følge med på hvordan disse fuglene utvikler seg. De har et veldig rolig og fint gemytt og ser ut til å trives godt sammen. De begynner å legge egg i mai, så de første kyllingproduktene kommer for salg i august-september, sier Jarle Johansen.

Jarle Johansen og Bjørn Brynjolf Pedersen inspiserer det nye hønsehuset. Den nye hønserasen er aktiv og glad i å være ute. I sommerhalvåret kan de selv bestemme om de vil være ute heller inne.

Kåret til Norges beste økologiske kylling

Økologisk kylling og kalkun fra Homlagarden i Hardanger har høstet mange priser og kåringer de siste årene. I april i år kåret Dagens næringsliv den ferske økologiske kyllingfileten fra Änglamark til Norges beste kyllingfilet. Denne kyllingfileten er det Holmagarden som produserer. Les hele testen av 19 kyllingfileter her.

I tillegg har Holmlagarden fått gullprisen i Det norske måltid 2014 og Matmerk-prisen Årets Matspire 2014. Produktene fra Homlagarden er også blitt en favoritt blant Coops kunder, som siden september i fjor har kunnet finne ulike stykningsdeler av økologisk kylling og kalkun i butikkene, under Änglamark-merkevaren.

Jarle og Anne Johansen driver hønsehuset i Mundheim i Hardanger. Bjørn Brynjolf Pedersen (til høyre) synes det er hyggelig å komme innom for å hilse på både fugl og folk.

Ildsjel og idealist

Bjørn Brynjolf Pedersen driver Homlagarden og er en ekte ildsjel. Som kunstner og idealist var det naturlig for ham å satse på økologisk produksjon, da han han startet opp i 1974.

- Jeg hadde duer som guttunge, så for meg har det vært naturlig å drive med fugl. Jeg liker dem og forstår dem, forteller han.

Disse hønene begynner å legge egg i mai, så de første økologiske kyllingproduktene vil sannsynligvis komme i butikk i løpet av sommeren.

I løpet av de 43 årene som har gått har Homlagarden utviklet seg fra å være ett gårdsbruk, til å bli et fellesskap av 10 gårdsbruk som leverer økologisk kylling og kalkun. Holmagarden eier og administrerer produksjonen, og leier bygg og arbeidskraft fra lokale bønder. På den måten kan bøndene beholde smådriftsfordelene og likevel klare seg økonomisk.

-  Det er viktig å holde liv i det lokale næringslivet. Skal man kunne leve på landsbygda, må man finne gode løsninger, fastslår Bjørn.

Norges største økologiske produsent

Økodrift Homlagarden er Norges største produsent av økologisk fjærkre, og produserer årlig cirka 14 000 kalkuner og 8000 kyllinger, fordelt på ulike gårder i Hardanger. 

Gården er fra rundt 1700-tallet og har opprinnelig ikke vært brukt til dyrehold. - Dette var opprinnelig en baronigård, underlagt Baroniet Rosendal, som dyrket homle, forteller Bjørn Brynjolf Pedersen.

Homlagarden leverer økologisk kylling til Coops økologiske merkevare Änglamark. Se etter Änglamark økologisk kylling fra Hardanger neste gang du er hos Coop Mega.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn