Til hovedinnhold

Bli med og ta krafttak mot matsvinn!

SAMMEN MOT MATSVINN

Visste du at du i alle Coops dagligvarebutikker kan kjøpe nedprisede varer som både nærmer seg utløpsdato og som har passert «Best før»-dato.? Det er bra for både lommeboka og miljøet at du får kjøpt varer til en kraftig redusert pris, og at maten faktisk blir spist.

Kvinne plukker frukt i butikk

Best før -70 %

I alle Coops dagligvarebutikker kan du kjøpe varer som har passert "best før"-datoen med 70 prosent rabatt.

Flere varer merket med "best før" som blant annet pasta, meieriprodukter og spekemat kan spises en god stund etter holdbarhetsdatoen.

Matredder’n -40 %

Matredder’n er Coops nedprisingskonsept hvor vi selger varer med kort holdbarhet som nærmer seg utløpsdato med 40 prosent rabatt.

Her får du kjøpt kjølevarer, brød og frukt og grønt til rabattert pris. Du finner Matredder’n i alle Coops dagligvarebutikker.

 

Er det tomt for nedprisede datovarer i din lokale butikk?
Hurra, det betyr at all maten er reddet!

 

Veldig mye mat kan fint spises lenge etter holdbarhetsdato.

 

Se, lukt, smak – så bidrar du til å redusere matsvinn og matbudsjettet!

 

 Spørsmål og Svar

Hva er forskjellen på «Best før» og «Siste forbruksdag»?

«Best før» er en holdbarhetsmerking som viser hvor lenge det er forventer at maten holder seg i kvalitet, altså smak, farge og konsistens. Forutsatt ubrutt emballasje og riktig oppbevaring, kan maten være fullt spiselig etter denne datoen, men kanskje ikke med den samme kvaliteten som helt nytt produkt. Maten regnes ikke som helsefarlig, og butikker har lov å selge matvarer etter «Best før»-datoen.

«Siste forbruksdag» er en holdbarhetsmerking som brukes på matvarer som er lett bedervelige og som kan være helseskadelige å spise etter utløpsdatoen. Eksempler på matvarer med denne holdbarhetsmerkingen er kjøttdeig, rå fisk og rå kylling. Holdbarhetsdatoen forteller når maten må være spist opp. Etter holdbarhetsdatoen skal ikke maten spises, og disse produktene er det ikke lov til å hverken selge eller gi bort etter at utløpsdato er passert.

Hvorfor er det så lite utvalg av nedprisede datovarer i min butikk?

For oss som jobber med matvarer er målet alltid å ha færrest mulig nedprisede datovarer til

salgs, fordi det betyr at vi bestiller riktig mengde varer og at vi drifter godt. Men når vi først har datovarer til salgs, mener vi at det er bra for både miljøet og lommeboka at du kan kjøpe varene til en redusert pris, og at maten faktisk blir spist.

Hva slags type mat skal dere selge etter «Best før»-dato er passert til -70 %?

Følgende varegrupper merket med «Best før» er eksempler på varer du kan finne til 70 % rabatt i våre butikker:

 • Mel, korn, frokostblanding, tørrgjær, nøtter, frø, tørket frukt
 • Ris, pasta, bulgur, erter, bønner og linser
 • Sauser, supper, buljong
 • Tetrapakket vare, hermetikk
 • Salt, sukker, melis, honning, sirup, oljer, kaffe, tørkede urter, krydder, og smakstilsetninger
 • Sjokolade
 • Fryste varer
 • Kullsyreholdig drikke
 • Spekemat
 • Juice, melk, fløte, rømme
 • Oster

På grunn av strengt regelverk for salg av egg har ikke butikker lov å selge egg etter «best før»-datoen, men det betyr ikke at egg blir dårlige etter holdbarhetsdatoen. Er egg lagret i kjøleskapet, har de lang holdbarhet og kan trygt spises lenge etter best før-dato.

Hvilke andre tiltak gjør Coop mot matsvinn?

Coop har gjennom en årrekke iverksatt en rekke tiltak for å redusere matsvinnet. Noen av tiltakene er ikke synlige, som blant annet automatisk varesupplering, bedre rutiner og bedre prognoser.

Av de mer synlige tiltakene har Matredder’n, som er vårt konsept for nedprising av varer med kort holdbarhet, vist seg som et svært effektivt og populært tiltak. Dette gjør at stadig flere produkter blir solgt og at kundene opplever at de gjør gode kjøp. Vi solgte nedprisede varer til en verdi av over 1 milliard i 2023.

Coop er også den største aktøren på Too Good To Go, og i 2023 solgte vi 450 000 «forundringsposer» i samarbeid med Too Good To Go. Coop er også en av de største leverandørene av overskuddsmat til matsentralene i Norge og donerte i fjor nesten 900 tonn mat som kommer vanskeligstilte til gode.

Kan jeg bytte varen eller få pengene tilbake, dersom varen jeg kjøpte viste seg å være forringet?

Ja, Matvaregarantien vår gjelder fortsatt.

Relevante artikler:

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit