Til hovedinnhold

Slik koker du pasta riktig

Følger du disse enkle kokereglene, vil du alltid få perfekt pasta. Og du kan alltid diske opp med deilige pastamiddager i en fei.

Trefjøl med pasta i forskjellige varianter, utforminger og farger.

Middagsfavoritt

Pasta brukes mye i store deler av verden, og i Norge er det en soleklar middagsfavoritt. Det er ikke så rart; pasta er lett å tilberede og kan passe til alt av grønnsaker, sauser, kjøtt, fisk og kylling.

Det finnes mange forskjellige pastatyper; fersk pasta trenger veldig kort koketid, mens tørket har lang holdbarhet og finnes i mange former. Pasta kan være fylt eller ikke fylt, fullkorn eller ikke fullkorn, og fargen kan varieres. Dette gjør pastaen svært anvendelig til mange matretter, eller som en egen rett i seg selv.

Kokt tagliatelle blir dratt opp av kjele med vann, med tenger.

Slik koker du pasta

Pasta skal kokes al dente («til/for tannen»), det betyr at pastaen ikke må overkokes, men skal gi litt motstand når den tygges.  

Følg seks enkle kokeregler:   

1. Bruk en stor kasserolle: Pastaen trenger mye plass når det koker.

2. Kok opp mye vann (sett over lokk - da koker det fortere): 1 liter vann pr 100 g pasta.

3. Tilsett salt i vannet når det koker: Ca. 2 teskjeer salt pr liter vann, smak deg frem.

4. Putt i pastaen og la det koke opp. Rør så i pastaen én gang.

5. Ikke kok pastaen lenger enn det står på pakken: Når pastaen begynner å bli ferdig, løft opp en bit og kjenn om den er al dente. Hvis ikke, koker du den litt lenger (1 minutt) og smaker igjen, til den er al dente, men pass på så den ikke koker for lenge.

6. Hell pastaen over i en sil og hell av vannet. La litt av kokevannet være igjen i gryten, og bland med pastaen slik at den ikke klistrer seg sammen. 

Kjapp middag

Hvis du har pasta, grønnsaker og ost i huset, kan du lage en enkel og kjapp pastamiddag på 10 minutter. Kok pasta, stek grønnsakene raskt i en stekepanne, bland grønnsaker med nykokt pasta, riv litt ost og kvern litt pepper over. Ferdig! 

Kokt tagliatelle med ferske tomater, basilikum og parmesan presentert i jernpanne på trebakgrunn, med en bit parmesan ved siden av.

Flere pastatips:

  • Parmesanost passer veldig godt til pasta. 
  • Stek bacon, kjøtt, fisk eller kylling sammen med grønnsakene hvis du har.
  • Tilsett fløte hvis du vil ha en kremet saus.
  • Alle pastaretter kan smaksettes med friske urter.
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆