Spørsmål om mensen
Vi spør gynekolog Line Smenes StrandFå besvart alle dine spørsmål om mensen.
Spørsmål og svar om mensen
1) Hvor lenge er det normalt å ha mensen?
En menstruasjonsblødning varer som regel fra 3-8 dager.
2) Når får man mensen?
Gjennomsnittsalderen for at en jente får menstruasjon er 13 år, men her er det individuell variasjon mellom 11-15 år.
3) Er det unormalt å ikke ha fått mensen når man er 15 år?
Det kan være normalt om den kroppslige pubertetsutviklingen er til stede. Hvis ikke mensen er kommet innen 16 års alder så kan legen utrede deg med blodprøver.
4) Hvor mye blør man når man har mensen?
Hvor mye du blør under menstruasjon er individuelt, men variasjon innenfor 30-80 ml blødning er normalt. Mengden blødning avhenger av alder, arvelige faktorer og hvilken type prevensjon du bruker. Blødningen er gjerne størst de første 2-3 dagene.
5) Hva er det hvite som kommer ut av skjeden?
Blankt eller hvitlig sekret som skilles ut i skjeden kalles utflod. Den holder skjeden fuktig og skjer fordi slimhinnen fornyes ved at overflateceller avstøtes. Mengden utflod varierer fra kvinne til kvinne og avhenger av når i syklus du er. Normal utflod skal ikke lukte eller gi kløe i underlivet.
6) Det kommer klumper med mensen. Er det normalt?
Hvis du blør gjennom bind/tamponger og klær, må skifte bind om natten eller om blødningen inneholder klumper med blod, er dette mer enn gjennomsnittlig menstruasjon. Legen din kan enkelt hjelpe deg med behandling som kan redusere blødningen.
7) Hvor ofte må man skifte bind?
Hvor ofte du må skifte bind avhenger litt av hvilken dag av menstruasjonen du er på. De første dagene av menstruasjonen skiftes bindet hver 2.-3. time, og blør du litt mindre er anbefalingen å skifte hver 4.-5. time.
8) Hvor ofte må man skifte tampong?
En tampong suger opp blodet i skjeden og hvor ofte den må skiftes avhenger av mengden blødning og tampongens oppsugingsevne. En generell regel er at en tampong bør skiftes hver 4. time, og ikke sjeldnere enn hver 8.time. En anbefaling vil være synlig på pakken.
9) Hva er tampongsyken?
Tampongsyken er en sjelden tilstand som også kalles Toksisk sjokksyndrom (TSS). Den fikk navnet da man fant at hurtigoppsugende tamponger som hadde sittet lenge kunne være grobunn for bakterier. Giftstoffer fra streptokokk- eller stafylokokkbakterier som normalt finnes på hud og i skjeden kan sette seg, komme inn i blodbanen og skape alvorlig og potensielt livstruende sykdom. Det kjennetegnes blant annet av raskt innsettende høy feber, oppkast og diaré. Derfor er det viktig å bytte tampong med jevne mellomrom og være nøye med håndhygiene.
10) Kan man bade med mensen?
Du kan bade selv om du har mensen. For at det ikke skal komme blod i badevannet kan du bruke en tampong. Husk å skifte tampong før og kort tid etter du har badet. Tampongen trekker til seg menstruasjonsblødningen i skjeden, men også badevann, så det kan være greit å bruke tampongstørrelse som samsvarer med hvor mye man blør, altså riktig absorpsjonsevne.
11) Kan Covid-19 vaksinen påvirke mensen?
Blødningsforstyrrelser hos unge kvinner i aldersgruppen 18- 30 år er vanlig, cirka 4 av 10 opplever dette. Foreløpige studier har indikert at noen flere rapporterer blødningsforstyrrelser i denne aldersgruppen etter Covid-19 vaksinen, men at det for de aller fleste er forbigående. Det gjøres nå større befolkningsundersøkelser i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) for å undersøke dette nærmere.
12) Kan man bli gravid under mensen?
Hormonsammensetningen under menstruasjon gjør at det er liten sjanse for å bli gravid da, men det er ikke umulig. Hvis du har uregelmessig menstruasjon, kan eggløsning komme tidligere eller senere enn det som er vanlig ved regelmessig syklus. Gitt at eggløsningen skjer sent, kan egget slippes kort tid før menstruasjon og være tilgjengelig for befruktning når menstruasjonen starter. Sædcellene kan overleve opptil 5-7 dager og befrukte et egg ved tidlig eggløsning, om samleie skjer på slutten av menstruasjonen.
13) Kan man være gravid selv om man får mensen?
Et av de tidligste tegnene på graviditet er at menstruasjonen ikke kommer til forventet tid. Noen opplever likevel en liten blødning som kan forveksles med menstruasjon, en såkalt implantasjonsblødning, eller festeblødning. Det er en sparsom blødning i forbindelse med at det befruktede egget graver seg inn i livmorslimhinnen.
14) Er det farlig om man har mensen flere ganger i måneden?
Mellomblødninger er vaginalblødning som oppstår imellom normale menstruasjoner. Det er oftest små sporblødninger hvor tampong og bind ikke er nødvendig. Det er flere ufarlige årsaker til slike blødninger. Hvis det vedvarer eller øker i blødningsmengde bør du ta kontakt med legen din for en gynekologisk undersøkelse.
15) Er det farlig å bruke p-piller for å hoppe over mensen?
Det er enkelt og ufarlig å utsette menstruasjonen med p-piller. Det kan være ulik fremgangsmåte på ulike typer p-piller så husk og lese pakningsvedlegget. Snakk med legen din hvis du opplever plagsomme mellomblødninger eller du ønsker å bytte til en annen type prevensjon.
16) Er det farlig om mensen blir borte?
Det vil normalt ta en stund fra du får menstruasjon første gang til den blir regelmessig. Noen får først regelmessig syklus i 20-årene. Faktorer som stress, sykdom, reise, p-piller, overdreven trening og plutselig vekttap kan påvirke syklusen. Dette er ikke farlig, og menstruasjonen kommer som regel alltid tilbake av seg selv. Vær likevel oppmerksom på at hvis du har hatt ubeskyttet samleie, kan uteblitt menstruasjon bety at du er gravid.
17) Hva er eggløsning?
Eggløsningen skjer midt i menstruasjonssyklus, altså rundt dag 14, men kan variere fra syklus til syklus, og kvinne til kvinne. Den er styrt av hormoner som slippes fra hjernen. Egget slippes fra eggstokken ut i bukhulen og kan fanges opp av egglederne. Her kan egget bli befruktet av en sædcelle og transporteres inn til livmoren, eller bare bli skilt ut av livmoren i påvente av neste syklus.
De fleste merker ikke at de har eggløsning, mens andre kan oppleve endringer i utfloden sin og/eller en form for ubehag nederst i magen, rundt tidspunktet for eggløsning.
18) Hva er menstruasjonssyklus?
Menstruasjonssyklusen er perioden mellom første dag i en menstruasjon og første dag i neste. Vanligvis varer en menstruasjonssyklus i 28 dager, men den kan være kortere eller lengre. Første dag i menstruasjonen telles som dag 1. Menstruasjonssyklus reguleres av hormoner i kroppen slik at en befruktning kan skje om og om igjen så lenge man er i fruktbar alder.
Menstruasjonssyklusen kan inndeles i to faser. Første del av menstruasjonssyklus, frem til eggløsningen, kalles follikkelfasen. Tiden mellom eggløsning og neste menstruasjon kalles lutealfasen.
19) Mister man jomfruhinnen om man bruker tampong?
Det man tidligere omtalte som jomfruhinnen er en krans av slimhinnefolder som finnes et par centimeter innenfor skjedeåpningen og markerer overgangen til selve skjeden. Det er ikke en hinne. Den sprekker ikke og kan ikke ‘mistes’ ved samleie eller bruk av tampong.
20 ) Kan man være med i svømmeundervisning selv når man har mensen?
Du kan bade selv om du har mensen. For at det ikke skal komme blod i badevannet kan du bruke en tampong. Husk å skifte tampong før og kort tid etter du har badet. Tampongen trekker til seg menstruasjonsblødningen i skjeden, men også badevann, så det kan være greit å bruke tampongstørrelse som samsvarer med hvor mye du blør, altså velge riktig absorpsjonsevne.
21) Er menstruasjonssmerter farlig?
Mange kvinner opplever krampelignende smerter nederst i magen og korsryggen like før og de første par dagene av menstruasjonen. Smertene skyldes at livmoren trekker seg sammen og er ufarlig. Ta kontakt med legen din dersom smertene ikke lindres av smertestillende, varer hele blødningsperioden, kommer til andre tidspunkt i syklus, du har smerter ved samleie eller endret utflod. Hos noen få skyldes underlivssmerter og menstruasjonssmerter en tilstand som heter endometriose som kan utredes av gynekolog.
22) Hva kan jeg gjøre for å ha mindre menstruasjonssmerter?
Vanlige menstruasjonssmerter eller kramper kan lindres ved aktivitet, varmeflaske på magen, et varmt bad eller reseptfrie smertestillende medisiner (for eksempel ibuprofen og paracetamol). Ved bruk av smertestillende medisiner, husk å følge pakningsvedlegget og avklar med legen din ved uklarheter eller om du har behov for ytterligere smertelindring. Hormonelle prevensjonsmidler (for eksempel p-piller eller hormonspiral) kan også bidra til å gi mindre menstruasjonssmerter.
23) Hvorfor får man uren hud når man har mensen?
Under menstruasjon vil naturlige hormonsvingninger føre til at du har lite østrogen og mer progesteron i kroppen. Progesteron fører gjerne til fetere hud og hår, og det er ikke uvanlig å få kviser.
24) Hvorfor får man humørsvingninger når man har mensen?
Humørsvingninger før og under menstruasjon er ikke uvanlig, og skyldes hormonelle endringer i kroppen din. Når nivået av østrogen faller, fører dette til lavere nivå av lykkehormonet serotonin. Dermed kan du føle deg ekstra følsom og gråte lettere enn vanlig. 8 av 10 kvinner opplever dette. Noen kan oppleve oppblåsthet, hodepine, irritasjon, sinne, depressive tanker, endret appetitt, konsentrasjonsproblemer, glemsomhet, indre uro, svimmelhet eller mindre interesse for vanlige aktiviteter. Når dette innvirker på dagliglivet, snakker vi om PMS (premenstruelt syndrom).
25) Hvorfor har man lyst på sjokolade og sukker når man har mensen?
Mange opplever økt appetitt og søtsug før og under menstruasjon. Når nivået av østrogen faller rett før menstruasjon, fører dette til lavere nivå av lykkehormonet serotonin. Karbohydrater øker nivået av serotonin, noe som trigger belønningssenteret i hjernen vår og påvirker humøret.
26) Er det farlig å ha sex når man har mensen?
Det er ikke farlig å ha sex når du har menstruasjon. Det kan være greit å bruke kondom da risikoen for infeksjon er litt større. Det er fordi livmorhalsen er litt mer åpen enn ellers i syklus slik at bakterier kan vandre opp.
27) Finnes det alternativer til bind og tamponger?
Et alternativ til bind og tamponger er menskopp som samler opp menstruasjonsblodet. Det er en silikonkopp som kan ligge i skjeden i opptil 12 timer. Den ligger på plass ved hjelp av vakuum mot skjedeveggen.
28) Kan man utsette mensen?
Du kan enkelt utsette menstruasjonen med p-piller, p-plaster eller p-ring og samtidig ha like god prevensjon. Du kan få småblødninger, og det anbefales da en pause på 3-5 dager uten for eksempel p-pille før du starter på nytt brett. Vær oppmerksom på at du ikke alltid er like godt beskyttet mot graviditet i dagene rundt pausen. Les pakningsvedlegget, snakk med legen din, eller helsesykepleier ved spørsmål.
29) Kan man trene når man har mensen?
Hormonelle variasjoner i menstruasjonssyklusen kan hos noen påvirke energinivået og derfor innvirke på lysten til å trene. Dag 1-2 av mensen har man lavest nivå av hormonene østrogen og progesteron, noe som kan føre til at man lettere kan føle seg sliten. Fordelen med å trene, også i denne perioden, er at kroppen frigjør endorfiner og serotonin, som virker positivt inn på humør, menstruasjonskramper og oppblåsthet.
30) Hvorfor endrer fargen på mensblodet seg?
Menstruasjonsblod er slimhinnen i livmoren som støtes ut og kan være alt fra friskt lyserødt, mørkerødt eller brunlig mot sort. Fargen endres i løpet av blødningsperioden. Menstruasjonen er gjerne friskere rødt de f ørste dagene, og mørkere når blødningen er langsommere. Noen opplever klumper som bare er friskt blod som har samlet seg i skjeden før det kommer ut. Mot slutten avtar blødningen og kan være mer lys rød til rosa på farge.
Alle spørsmål er besvart av Line Smenes Strand, gynekolog og forfatter av boken Gravid.