Til hovedinnhold

Den store potetguiden

Potet

Hva slags poteter passer til hva? Med eller uten skall? Og hvor lenge skal de egentlig koke?

Fristende stekte poteter på tallerken med olje og saltkværn i bakgrunnen

Poteten er populær i Norge – og ikke uten grunn!

Den er en fin kilde til vitamin C. Poteten er også fiberrik, og fiber er viktig for et jevnt blodsukker, for fordøyelsen og for å holde en stabil vekt. Så poteten kan du spise med god samvittighet i et balansert kosthold. Men variasjon er viktig, ellers kan enhver potetspiser gå lei. 

Du er nok ikke alene om du vokste opp med ihjelkokte, dvaske poteter. Det er synd om du tok skrekken – for poteten er en av de mest anvendelige råvarene vi har. Og i dag er utvalget stort. Den som ikke liker poteter har kanskje ikke truffet på riktig potet.

Du kan overkoke poteten, underkoke den eller brenne den, men det er ikke så vanskelig å unngå. Det verste er nesten om vi behandler poteten så kjedelig at den ikke blir noe morsom og god. Det skal så lite til for å løfte en potet til nye høyder.

Velg riktig potet  

Vi skiller mellom to hovedtyper poteter;

  1. Melne som Pimpernell, Mandelpotet og Kerrs Pink

  2. Kokefaste poteter som Asterix, Beate og Folva.

Førstnevnte sprekker lett og må kokes eller bakes forsiktig mens de kokefaste er ypperlige til lapskauser og supper, fløtegratinerte poteter og potetsalater.

De melne potetene er perfekte til potetstappe, mens de kokefaste er gode å bake i ovnen og ha i gryter. Bruker du melne poteter i suppen går de i oppløsning og blir bare mos. Men hvilken potet passer til hva?

Det står som regel på posen hva poteten skal brukes til, så husk å lese når du kjøper inn.

Av de mest delikate du får er mandelpoteten og amadinepoteten. Begge er små, pene poteter med tynt skall. Du trenger knapt å skjære dem opp, kanskje dele dem i to hvis du vil bake dem i ovnen.  Disse kan du slenge inn i stekeovnen med hvitløk, litt olje og rosmarin. Dryss på havsalt og spis som snacks. Du kan fint servere slike ovnsbakte poteter foran TV-en på en fredagskveld med en pesto eller dipp.

Slik skal potetene kokes

Til koking vil du helst velge de kokefaste potetene. 

  1. Først; skrell eller vask.

  2. Kok potetene gjerne med skallet på. Alternativt damp dem på rist eller i en dampkjele. Ha gjerne litt salt i vannet for bedre smak, men det er selvfølgelig valgfritt.

  3. Vannet skal boble lett, men ikke fosskoke, så skru ned temperaturen når det er kokt opp.


Kokefaste poteter trenger 15–25 minutter, alt etter størrelsen. Stikk dem med en kniv for å sjekke om de er myke.


Melne poteter derimot skal bare trekke, i 15–25 minutter, alt etter størrelsen. De har lettere for å gå i stykker, og må behandles varsomt. Disse kan også dampes på rist, men uansett metode må du følge med så de ikke går i oppløsning. 

Poteter med eller uten skall?

Du kan gjerne koke potetene med skallet på. Hvis du velger å ikke skrelle potetene, vask dem godt. Uskrelte poteter sparer deg for mye arbeid, og ikke minst sitter mye av næringsstoffene i skallet. Den som vil ha sin potet uten skall, kan jo skrelle den etterpå.

Med mindre du vil ha en silkemyk, hvit potetmos kan du stort sett la poteten beholde skallet på, uansett hvordan du har tenkt å tilberede den. Du kan fint mose poteter til stappe med skallet også. Potetene vi fikk før i tiden var ofte veldig skitne og grove, men dagens nypoteter, mandelpoteter eller Beatepoteter for eksempel er rene og fine med tynt skall.

Slik baker du potet i ovn

Om det er fullt på platetoppen kan du kutte potetene i båter og ha dem rett i ovnen med litt olje hvor du lar dem godgjøre seg på 180 grader i en halvtimes tid. Har du derimot dårlig tid, kok potetene først i ti minutter før du siler av vannet, lar dem kjølne litt før du blander dem med urter, hvitløk og baker dem ferdig i ovnen.

Potetene skal ikke bade i olje, men ha på nok til at alle er innsmurt i oljen. Strø gjerne salt på først når du tar dem ut av ovnen, men du kan også salte dem på forhånd.  Bruk gjerne flaket havsalt, litt frisk pepper og har du friske urter tilgjengelig strø dem over til slutt; oregano, timian, persille, gressløk, vårløk, alt fungerer.  

Crunchy på utsiden og myke inni. Slik vil du ha perfekte, ovnsbakte poteter. Steker de for kort blir de bleke og litt triste men stekes de for lenge kan de skrumpe som rosiner, bli gummiaktige og tørre.

Det fine med poteter er at de i stor grad passer seg selv. Det tar 15-20 minutter å koke eller dampe avhengig av type og størrelse. Stikk en kniv i dem og sjekk underveis. Med ovnsbakte poteter er det smart å testsmake, siden alle ovner er ulike. Mens poteten driver med sitt kan du lage alt det andre; grille fisken, mikse salaten eller slenge sammen den hjemmelagde pestoen.

Perfekt restemat

Lag gjerne rikelig med potet når du først er i gang. Poteter er kjempebra restemat! Er du lur lager du mer enn du kan spise. Restene kan for eksempel bli potetsalat dagen etter – eller fritata, en liten spansk omelett med potet. Eller du kan mikse poteten inn i bakverket for en ekstra myke hamburgerbrød for eksempel.

Potet på grillen

Sommeren er like rundt hjørnet, som betyr grillsesong. Poteten er perfekt grilltilbehør, og kan fint tilberedes på grillen. Legg halvkokte poteter i tykk aluminiumsfolie sammen med olje og friske urter og lag så flate pakker som mulig. Stek pakkene ti minutter på hver side, og når du åpner dem finner du nydelige, rykende varme poteter med fin farge og ekstra god smak.

Sett hele pakken på et fat på bordet og der ligger de og ser riktig flotte ut. 


Oppskrift på knuste poteter med hvitløk og urter

Du trenger:

  • 12 mellomstore poteter
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 skål basilikum
  • 4 ss olivenolje
  • Salt pepper

Fremgangsmåte: 

  1. Sett ovnen på 180 grader. Vask og kok potetene til de er møre, bruk gjerne nypoteter.
  2. Finhakk hvitløk og urter.
  3. Bland olivenolje, salt, pepper og finhakket hvitløk.
  4. Legg potetene på et stekebrett dekket med bakepapir og knus potetene med et glass
  5. Glaser med hvitløk-blandingen, og stek til den er gyllenbrun og sprø.

Nyt!

Lekre oppskrifter med potet

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Visste du:

Poteten har fått en egen merkedag for å øke oppmerksomheten rundt alt det positive den står for. Potetdagen feires hvert år onsdag i uke 40. Midt i høstferieuken, som var potetferien i gamle dager. Den fortjener en plass i nordmenns hjerter da den er sunn og næringsrik, anvendelig, rimelig og ikke minst bærekraftig.

Bli inspirert

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit