De 6 beste rettene med reker
RekerReker er godt hele året, men er faktisk på sitt beste om vinteren. Her får du seks nye måter å lage deilig kosemat med reker på.
Reker med majones, loff og sitron er den perfekte sommermaten. Ja, man trenger ikke engang loffen eller sitronen. Vi elsker å sitte på bryggekanten å «pille» reker når sola steker og badevannet er varmt.
Men faktisk er rekene på sitt aller beste når det er kaldt i vannet - nemlig i vinterhalvåret. Da kommer den deilige sødmen og fastheten i kjøttet frem.
Så du trenger ikke bare spise reker om sommeren - selv om det er da de fleste koser seg med rekefest.
Spar på rekeskallet
De vanlige rekene du kjøper i butikken er allerede kokt, så de bør ikke utsettes for mye varmebehandling før servering. Da risikerer du at de blir seige i konsistensen.
Det er likevel mye du kan gjøre med rekene for å få mest mulig ut av råvaren. Du kan lage nydelig kraft av rekeskallene, for eksempel.
Hvis du samler alle rekeskallene i en plastpose etter rekemåltidet og legger dem i fryseren, kan du lage nydelig skalldyrsuppe dagen etter. Så enkelt, og så smakfullt.
Scampi er også en populær reke som egner seg ekstra godt til varme retter. De kan du kjøpe i rå tilstand, noe som gjør dem perfekte til å fritere, steke eller koke.
Unik rekespising
Måten vi nordmenn spiser reker på, er ganske unik i verdenssammenheng. Det er ikke sjelden turister opplever kokte, kalde reker for første gang når de er på Norgesbesøk.
Men så er også rekene våre unike. De er store nok til at vi kan pille dem selv og legge dem på brødskiven. I mange land er rekene så små at de ikke egner seg til dette.
Flere steder i verden serveres reker til kjøtt. En slik rett kalles Surf & Turf. Det kan være en biff med rekespyd på toppen. Det kan også være den tradisjonelle paellaen du spiser når du er på ferie. Her får du gjerne kylling, spicy pølse, fisk og skalldyr i samme rett. Og hvem har ikke forelsket seg i hvitløksreker i Syden?
Her er 6 deilige oppskrifter på reker og scampi som vi kan anbefale på det varmeste:
- ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ - ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ - ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ - ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ - ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ - ▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆