Til hovedinnhold

Her er triksene for å vaske stekeovnen skinnende ren

Hus og hjem

De færreste av oss gleder oss til å ta fatt på å vaske en skitten stekovn. Men det å utsette jobben gjør bare vondt verre. Her får du tipsene som gjør at ovnen din blir som ny!

Fastbrent pizzaost og en stekeovnsdør som er så brunsvart at du ikke kan se hva som er inni – å vaske stekeovnen er ikke det morsomste i verden. Trøsten er at det ikke trenger å være så vanskelig, og gevinsten er en ovn som ser nesten ut som ny.

LES OGSÅ: Vaskevaffel er enkleste vei til et rent vaffeljern

VASK JEVNLIG!

– Det er et styr å vaske innsiden av stekeovnen. Men det er viktig å vaske den jevnlig, ellers kan du i verste fall risikere røykutvikling i ovnen, sier Charlotte Sagvik hos Citymaid Hjemmeservice i Oslo.

Charlotte anbefaler å varme opp stekeovnen før du går i gang.
– Varmen gjør at skitten løsner litt lettere, så du sparer deg litt skrubbing, sier hun.

Det enkleste er å bruke et produkt som er beregnet på stekeovnsvask – eller å ty til bakepulvertrikset. Det skal vi komme tilbake til.

Jif Ovn & Grill er en spray som er laget nettopp for å vaske stekeovnen. Spray på sidene og i bunnen av ovnen, og la sprayen sitte en liten stund før du skyller og tørker av. Når du gir sprayen tid til å virke, løsner skitten lettere.

SLIK RENGJØR DU GLASS OG RIST

Stekeovnsvinduet kan vaskes med en kjøkkenspray eller et skuremiddel og en svamp. Bruk en fuktig klut for å skylle og tørke av til slutt.

Hvis du har en ovn hvor det er mulig å ta ut glasset i døren, kan du godt vaske det i oppvaskmaskinen eller i kjøkkenvasken i stedet.

Risten er ofte ganske grisete og fettete. Kjør den i oppvaskmaskinen hvis du har plass. Hvis ikke kan du hente frem flasken med Jif Ovn & Grill igjen.

Legg risten på et underlag som tåler skitt, for eksempel et gammelt håndkle eller en avis. Spray på, og la ovnssprayen virke en stund før du skrubber med skurekrem, skuresvamp eller stålull.

LES OGSÅ: Slik fjerner du tåfislukten fra tøyskoene

BAKEPULVERTRIKSET

Håkon Lindahl er rådgiver i Framtiden i våre hender. Han sverger til naturlige rengjøringsmidler og foretrekker bakepulver.

Bakepulvertrikset har gått sin seiersgang på sosiale medier. Alt du trenger er bakepulver, vann, tørkepapir og en klut.

Ha lunkent vann på en spruteflaske, og sprut godt med vann på bunnen, sidene og glasset i ovnsdøren. Du kan også bruke en våt klut, bare sørg for at alle flater er våte. Fordel en hel boks med bakepulver på de våte flatene.

Der vannet har rent vekk, kan du sprute litt mer lunkent vann etter at du har tømt bakepulveret utover. Når bakepulveret kommer i kontakt med vann begynner det å bruse ganske kraftig.

La ovnen stå i et par timer eller gjerne natten over for å gi bakepulveret tid til å virke.

Du kan godt la ovnen stå på svak varme – cirka 50 grader – mens bakepulverløsningen virker. Varmen gjør at fastbrent fett og matrester løses opp raskere.

Bruk tørkepapir og tørk bort det som har løsnet. Ta en klut og vask og skrubb vekk det som måtte være igjen av skitt og fett. Er ovnen skikkelig skitten, kan det være at du må skrubbe litt grundig og eventuelt bruke stålull for å få vekk det verste.

Men husk: Hvis du har en selvrensende ovn, skal du ikke bruke noen form for vaskemiddel. Da bør du i stedet følge produsentens anbefalinger.

LES OGSÅ: Vaskeekspertens 7 beste triks for å ta husvasken raskere