Vaskevaffel er enkleste vei til et rent vaffeljern
Hus og hjemDu trenger ikke å kvie deg for å rengjøre vaffeljernet lenger. Lag en vaskevaffel!
Det er ingen tvil om at vi nordmenn elsker å lage vafler.
Rengjøring av vaffeljernet – rett etter at du både har laget røre og stekt en hel haug med plater – er derimot ikke like populært.
Og det å utsette jobben gjør bare vondt verre.
Kom i gang tidlig med metodene nedenfor. En av dem vil kanskje til og med overraske deg!
– VÆR KJAPP!
– Kom i gang med rengjøringen tidligst mulig – gjerne mens platene enda er lunkne, råder Inger Lise Stake hos Reuro AS, som er produsent av de populære vaffeljernene fra Åviken.
Stake har følgende vaskeråd:
– En myk børste som tåler litt varme er kanskje det aller beste, særlig for å komme inn i alle jernets kriker og kroker. En fuktig, myk klut kan også fint gjøre jobben.
Zalo og andre oppvaskmiddel tærer på teflonbelegget i vaffeljernet og bør helst unngås helt, ifølge ekspertene.
HAR DU PRØVD ‹‹VASKEVAFFEL››?
Et annet alternativ for å rengjøre vaffeljernet, er å lage en såkalt vaskevaffel.
ENKEL OPPSKRIFT: Wilfa har informasjon om bruk av «vaskevaffel» liggende ute på sitt nettsted – en oppskrift de ifølge sitt kundesenter har utviklet i samarbeid med en kokk.
En vaskevaffel er perfekt metode hvis det er lenge siden du sist rengjorde jernet, eller hvis du har brukt det til å steke andre ting enn vafler.
Denne er spesielt effektiv for å få løs fastbrent smuss og rester, og for å fjerne lukt og smak.
Røren, som inneholder mye salt, fungerer fordi saltet trekker til seg fett og uønsket smak fra jernet når du steker vaffelen.
Merk: Vaskevaffelen skal ikke spises!
LES OGSÅ: Slik fjerner du tåfislukten fra tøyskoene
TEST: VASKEVAFFEL
Vi har sammen med matblogger Maria Bondeson testet hvor godt en vaskevaffel rengjør vaffeljernet ditt, og lot oss imponere av resultatet!
Slik så vaffeljernet ut før steking av vaskevaffel:
Foto: Maria Bondeson.
Slik så vaffeljernet ut etter steking av vaskevaffel:
Foto: Maria Bondeson.
Fra skittent til rent i en fei – helt uten gnikking og gnukking. Prøv du også:
OPPSKRIFT PÅ VASKEVAFFEL
DETTE TRENGER DU:
Nok til én plate. Doble mengden hvis du har dobbelt vaffeljern.
¾ dl vann
2 ss salt
1 dl hvetemel
SLIK GJØR DU:
1. Visp sammen ingrediensene til en jevn røre.
2. Hell røren over i det oppvarmede vaffeljernet, og bre den utover slik at hele overflaten dekkes. Er det mye smuss utenfor selve hjerteformen også, brer du litt røre over kanten.
3. Lukk og stek på vanlig måte.
4. Løft ut den stekte vaskevaffelen, og forhåpentligvis vil du kunne se at det meste av fett og forkullet, gammel vaffelrøre sitter fast på vaffelen.
Smart, ikke sant?