Til hovedinnhold

Billig hjemmelaget julepynt

Tips

Hjemmelaget julepynt er billig og personlig og pynter opp i stuen. Det er bare å gripe fatt i saks, lim – og doruller. Jepp!

Julepynt  til spisebordet eller vinduskarmen, men ikke så gira på å bruke opp hele desemberlønnen? Da er det faktisk dorullen du bør finne frem. Nei, vi tuller ikke

Vi viser deg, steg-for-steg, hvordan du kan lage en dorullnisse, lekre serviettringer og en snølykt-vase av - nettopp - dorullene. 

Alle oppskriftene er så enkle å følge at både barn og voksne kan være med og lage – så her er det bare å ringe inn til juleverksted for hele familien! 

... I tilfelle du lurte: Kommunelegen Bjørg Bjotveit har tidligere uttalt at «Nei da, jeg synes ikke tomme doruller medfører noen helsefare eller fare for hygienen», skriver VG. Hvis du fortsatt er skeptisk til dorullen, er det bare å erstatte den med en tørkerull. :)  

 Pom-poms er også billig julepynt!

1. DORULLNISSE

Foto: Maria Tveiten Helgeby

1. Til disse dorullnissene trenger du: To doruller, litt hvitt garn, rød hobbystrømpe, små kuler, flytende lim og litt maling.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Mål hvor mye av den røde strømpen du trenger ved å træ den på dorullen. Legg til noen centimeter ekstra til nisseluen, knyt igjen med litt hvitt garn, og klipp av. 

Klipp deretter strømpen i to - dette utgjør klærne og luen til nissen.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Lim strømpen på dorullen som på bildet over. Pass på at «antrekket» og luen møter hverandre på midten så all dorullen er skjult.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

4. Lag skjegget eller barten ved å lage mange løkker med garnet som på bildet over. Lag løkkene store hvis du vil lage skjegg, og små hvis du vil lage bart. Snurr enden av tråden rundt løkkene på midten slik at de holder seg på plass.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

5. Lim barten der antrekket og luen møter hverandre med litt flytende lim.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

6. Lim nesen på midten av barten, og bruk en saks til å forsiktig klippe opp løkkene. Hvis du lager nisse med skjegg, må du dra noen av løkkene nedover når du limer på nesen, slik at skjegget henger under nesen.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

7. Vips - to supersøte nissegubber!

2. SERVIETTRINGER

Foto: Maria Tveiten Helgeby

1. Til to serviettringer trenger du: En halv tørkerull (vi ville ha droppet dorullen akkurat på serviettringen for å være på den sikre siden), tykt garn i ønsket farge. Vi har gått for gråbeige.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Klipp den halve tørkerullen forsiktig i to, og finklipp kantene så de blir like store. Knyt deretter tråden som på bildet over - en stram knute på innsiden av dorullen. Pass på at endetråden har litt lengde, siden denne skal brukes til å knyte den andre enden fast senere.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Lag et lite nøste av litt av garnet - nøstet må være lite nok til at det kommer gjennom hullet av rullen. Surr trådene forsiktig rundt og rundt slik at de ligger tett som på bildet over.

5. Dekorer gjerne serviettringen med en liten blomst eller litt granbar ved servering.

3. SNØLYKT-VASE

Foto: Maria Tveiten Helgeby

1. Til snølyktvasen trenger du: En dorull, kreppapir (eller annet papir) i ønsket farge, masse små pompoms, flytende lim.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

2. Lim papiret utenpå dorullen, og brett papiret på oversiden inn i dorullen. Undersiden skal være tett, så brett papiret her som på enden av en gave og lim fast. Dette skal uansett dekkes, så det er ingen krise hvis det ikke blir perfekt.

Foto: Maria Tveiten Helgeby

3. Lim de hvite pompoms-ene på i ønsket mønster. Vi har limt dem på litt tilfeldig for at det skal se ut som en «ekte» snølykt. Etterfyll med små pompoms der du ser papiret godt gjennom.

4. Pynt med for eksempel en liten trollkvist, litt eucalyptus eller granbar. Legg gjerne noen småstein i bunnen av vasen for at den ikke skal velte så lett.

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn