Til hovedinnhold

Lag sushi enkelt med isbittrikset

Ved hjelp av en isbitform kan du også lage hjemmelaget sushi som en ekte sushimester– på rekordtid.

Ti sushibiter med laks på toppen ligger på hvitt og blåmønstrert fat.

Den nye fredagstacoen

I løpet av de siste årene har sushi virkelig boomet på det norske markedet. I 2013 kjøpte nordmenn sushi for 720 millioner kroner, ifølge Dagbladet. For mange har sushi rett og slett blitt et sunnere og friskere alternativ til fredagstacoen.

Dessverre er sushi et svare strev å lage. Hver eneste lille nigiri-bit må formes nitidig før man legger på finskåret fisk. For en uerfaren sushihånd kan det fort ta like lang tid å lage noen biter sushi som det tar å lage og spise fem sprengfylte tacolomper. Heldigvis har vi løsningen for alle sushielskere der ute!

Isbitform-trikset under gjør nemlig formingen av selve risklumpene til en lek. Ved å fylle isbitformene med kokt sushiris, lager du tolv sushibiter på like lang tid som det tar å lage én sushibit på vanlig vis.

Alle får til

Idéen kommer fra det japanske nettstedet Sora News 24 , som skriver at det å forme én vanlig nigiri sushi vanligvis er en egenskap som krever tid, tålmodighet og noen «flinke, våte, risdekkede hender».

Med isbit-trikset, derimot, kan hvem som helst lage nigiri sushi på bare noen minutter. 

Når risklumpene er ferdig formet, tar det bare noen sekunder å legge fisk på toppen. Og vips, har du 12 (eller 24, eller 36...) nigiri klare til å spises.

To typer

Sushi kommer forøvrig opprinnelig fra Japan, og ble for alvor populært i Norge etter år 2000, ifølge DN.

De to kanskje mest kjente sushi-variantene er maki sushi og nigiri sushi. Mens maki sushi lages ved å rulle ris, rå fisk og eventuelle andre ingredienser inn i nori (tang), lages nigiri ved å forme kokt ris til en avlang bit, og legge en tynn skive rå fisk på toppen. Det er altså denne typen sushi du kan lage med isbitform-trikset under.

Så finn fram spisepinnene, og prøv isbitform-trikset!

Dette trenger du

Sushiris, ferdig kokt og krydret
1 isbitform
Litt olje, til pensling
Fisk, skåret i tynne skiver

1. Sett frem alt du trenger


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Gjør klar ingrediensene og utstyret du trenger før du starter. Slik får du full oversikt, og sparer tid.

2. Olje og fyll


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Smør et tynt lag olje i isbitformen. Dette er for å gjøre det enklere å få ut risen etterpå. Fyll hvert avlukke i isbitformen med omlag én spiseskje sushiris. Press risen med et lett trykk, slik at den samler seg i isbitformen.

3. Snu og dunk


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Legg et skjærebrett på kjøkkenbenken. Snu isbitformen raskt på hodet, og dunk den forsiktig mot skjærebrettet så sushiris-klumpene løsner. Hvis noen av sushibitene blir ødelagt, kan du samle dem ved å rulle dem forsiktig i håndflatene.

4. Topp med fisk


Foto: Maria Tveiten Helgeby

Topp hver sushiris-bit med en skive fersk fisk, og server snarest med soyasaus, wasabi og syltet ingefær. Meshiagare!

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit