Wlæk! så ofte bør du faktisk vaske dyner og puter
TipsVisste du at det hjelper lite å bytte sengetøy ofte hvis du aldri vasker dyner og puter?
De aller fleste av oss er flinke til å bytte sengetøy regelmessig. Men å vaske dyner og puter, tar vi nordmenn i følge ekspertene ikke så alvorlig.
I følge en studie utført av Jysk i 2011, vasker hele 40 prosent av nordmenn aldri dynene og putene sine.
Det er en temmelig dårlig idé om du ikke har lyst til å tilbringe natten med husmidd.
KAN GI INFEKSJONER OG ALLERGI
- I løpet av natten skiller vi ut flere desiliter fuktighet. En stor andel av dette er svette gjennom hodet, og spesielt puter blir ofte raskt flekkete av kroppsvæske, hårprodukter og ansiktskremer, sier produktsjef hos Mascot Høie AS, May Anita Raustein Berg.
Mye svette og fukt trekkes også inn i dyne og madrass, sier Raustein Berg.
- Denne fuktigheten, kombinert med varmen i sengen, gir perfekt grobunn for både midd og muggsopp.
Midd er en underklasse av edderkoppdyr, og er i slekt med flått. Det finnes mange tusen arter, men den mest kjente for mennesker er husstøvmidd.
- Husmidd lever av døde hudceller, og vil trives steder hvor de har rikelig tilgang på dette, som tepper, madrasser, dyner, puter og sengetøy, forklarer Professor og hygieneekspert Philip Tierno ved New York University Langone Medical Center i boken sin «The Secret Life of Your Germs».
Det er ikke midden i seg selv man kan få allergiske reaksjoner av, men avføringen den legger igjen.
- I tillegg sier forskere fra flere land at man finner opp til 16 ulike typer sopp i hodeputer som både kan gi infeksjonssykdommer og allergibesvær, advarer Raustein Berg.
Å hoppe over vask er ikke bare dårlig nytt for sengehygienen, men vil også være med på å forkorte levetiden på dynen og putene dine advarer ekspertene.
- Fuktigheten vi skiller ut når vi sover og saltene denne væsken inneholder er med på å binde fyllet i dyner og puter, slik at de kan blir klumpete og miste fasongen, forklarer Raustein Berg.
BØR VASKES REGELMESSIG
- Hvis du holder deg til tommelfingerregelen om å vaske dynen én gang i året og putene et par ganger i året, har du et godt utgangspunkt for en ren og frisk seng, sier Raustein Berg.
Hvis du har støv- eller middallergi, bør du vaske dynen og puten litt oftere.
- Spesielt gjelder dette kanskje puten, ettersom man ligger med hodet på denne, og luftveiene er nærmere, sier Nina Brun hos Astma- og Allergiforbundet.
MÅ VASKES PÅ 60 GRADER
Husmidden dør når temperaturen overstiger 50 grader. Ekspertene anbefaler derfor å alltid vaske både sengetøy, dyner og puter på 60 grader i vaskemaskinen for å være på den sikre siden.
- Høy varme dreper midd, så det det er lurt å vaske dyner og puter på 60 grader for å være helt sikkert på at man får tatt knekken på midd. Ved vask på lavere temperaturer, kan midden overleve, forklarer Raustein Berg.
De aller fleste dyner og puter, enten de er laget av syntetiske materialer eller har fyll av dun, kan i vaskes i maskin på 60 grader. Du bør imidlertid unngå å bruke skyllemiddel.
KULDE DREPER MIDD
I tillegg til høy varme, vil også sterk kulde drepe midd. Når temperaturen når iskalde -15 grader, er det en god idé å henge ut både dyner og puter til lufting.
- Høy varme, men også sterk kulde dreper midd, bekrefter Brun hos NAAF.
- På dager med iskaldt vær kan man legge madrass, dyner og puter til lufting utendørs, gjerne i 8-10 timer. Bank og rist alt godt før du tar det med inn igjen.
Ifølge ekspertene, har denne metoden vært brukt i årevis, og er svært effektiv når det gjelder å holde både dyner og puter sunne og rene.
IKKE RE OPP SENGEN
Hvis du ikke rekker å re opp sengen før du må løpe ut av døren om morgenen, skal du ikke ha dårlig samvittighet. Ifølge ekspertene er det nemlig det aller beste du kan gjøre for sengehygienen.
- Fukten man svetter ut om natten trekkes inn i dyne, puter og madrass, forklarer Raustein Berg.
- Hvis du trekker dynen på plass og rer opp sengen når du står opp, får all denne fukten ikke mulighet til å fordampe, men vil trekke inn i madrassen og resten av sengetøyet. Det vil gi ypperlige levevilkår for midd.
Får sengen derimot stå uoppredd i noen timer, vil store deler av nattens fukt og svette få tid til å fordampe.
Man bør også sørge for god lufting på soverommet, og gjerne la vinduer stå åpne så mye og lenge man klarer. Ifølge ekspertene er det en god regel å ikke la romtemperaturen på soverommet overstige 20 grader.
BRUK ALLTID SENGETØY – OG BYTT OFTE
Dynetrekk og putevar sparer dyner og puter for mye slitt og slitasje, og bør alltid brukes.
Ekspertene er enige om at du bør vaske sengetøyet ofte, gjerne ukentlig, men i alle fall ikke sjeldnere enn hver 14. dag.
- Jo oftere du vasker og bytter sengetøyet, som jo fungerer som en slags barriere mellom kroppen din og dyner og puter, dess mer beskytter du både disse og også både madrass og overmadrass for midd og middstøv, avslutter Brun.