Til hovedinnhold

Slik lager du hvit saus

Saus

Hvit saus er en enkel og allsidig klassiker som passer til alt fra fiskeboller og løksaus til lasagne og gratenger. Dette er Runa Kvenseth sin oppskrift.

slik-lager-du-hvitsaus-1 middagsdisk

1. Smør og løk:

Smelt 2 ss smør i en kjele. Tilsett litt finhakket eller skivet løk for ekstra smak og konsistens, og la det surre blankt et par minutter.

2. Mel og visp

Dryss over 2 ss hvetemel. Visp godt sammen med smøret og løken, slik at du får en jevn blanding uten klumper.

3. Spe med melk 

Spe gradvis med 4 dl melk, litt om gangen, mens du visper hele tiden. Fortsett til sausen er jevn og klumpfri. La småkoke i 5-10 minutter.

4. Klar til servering 

Smak til med salt, pepper og litt muskat. Test sausen ved å dra en finger over baksiden av en skje – blir sporet stående, er den ferdig.