Gjerrigknarkens 9 beste tips for å kutte drastisk i matbudsjettet
SparetipsNorges mest økonomiske mann gir deg sine aller beste triks for å redusere matbudsjettet til den absolutt laveste summen som er mulig.
Rune K. Nikolaisen (46) er mannen bak den legendariske nettsiden gjerrigknark.com. Målet hans er å gi deg de aller beste tipsene og triksene for å leve så billig som mulig.
Gjerrigknarken er nok regnet for å være Norges mest økonomiske mann – og har blant annet figurert på TV med «Cola-trikset» sitt: Han kjøper den billigste Colaen, og heller den over i ekte Coca Cola-flasker for å «lure» barna. Snedig!
- Alle monner drar, og jeg går ikke av veien for å spare inn på selv det som kun koster noen få kroner. Over tid blir det til mye penger som kunne ha vært spart, sier Rune.
Nå har vi spurt mister Gjerrigknark om hans aller beste triks for å redusere matbudsjettet til den laveste summen som overhodet er mulig – og det hadde denne karen ingen problemer med å svare på.
Så om du vil bruke mindre penger på mat, er det bare å spisse ørene – og lytte til folkets fremste ekspert på budsjettkutt!
1. Planlegg matinnkjøpene
Når du planlegger middagene for kommende uke og skriver handlelister, unngår du unødvendige impulskjøp. I stedet for å få skuffer og skap fullt av varer som du egentlig ikke trenger, gjør planlegging det lett å holde deg til det som strengt tatt er nødvendig for uken som kommer. Dersom du pleier å handle i de samme matbutikkene, kan du også sette opp handlelista slik du beveger deg rundt i butikken, så går dagligvarehandelen kjappere.
2. Få oversikt over hva du har
Har du god styring på hva slags matvarer du har i kjøleskap, fryser og spiskammer, er risikoen for å kjøpe mer av det du allerede har plutselig borte. I tillegg kan du planlegge ukens meny med utgangspunkt i matvarer som du allerede har i hus. Fryseren kan ofte være en gullgruve, og glem heller ikke å grave bak i kjøkkenskapene. Med full oversikt og handlelisten klar, holder det å handle en gang i uka.
Foto: Bjørn Kenneth Muggerud
3. Sjekk tilbudsaviser og apper
Før du drar ut på handletur, bør du sjekke tilbudsaviser og apper som for eksempel «Mattilbud». I tillegg har du kanskje fått kuponger som gir deg gratisvarer eller spesielle tilbudspriser.
4. Ikke gå sulten på butikken
Uansett om du er flink til å skrive handleliste, så er det lett å skeie ut dersom du går sulten inn i en matbutikk. Spis en brødskive og drikk litt før du skal av gårde. Da unngår du nok unødig kjøp av bakervarer, drikke eller godteri ved kassa.
5. Husk handlenett
Det er litt for lett å svare ja på betjeningens spørsmål om du trenger poser, og med året kan det bli til noen kroner. Ta heller med deg poser, handlenett eller kasser hjemmefra.
6. Se etter egne merkevarer
Nordmenn flest er vant til de kjente, gamle merkevarene og oppfatter disse som «de beste». Men du bør gi de egne merkevarene til matbutikken en sjanse, så vil du kjapt merke at produktene er like bra – bare billigere.
7. Sjekk priser og størrelse på produktene
Det finnes mange eksempler på at det lønner seg å sjekke prismerkingene for å se på varens kostnad per kilo eller liter. Er refill-posen virkelig billigere enn å kjøpe vanlig emballasje? Kanskje den store margarinpakken er billigere enn den lille?
8. Ikke fall for fristelsen i kassaområdet
Den siste utfordringen er velkjent for de fleste småbarnsforeldre som har med ungene på handletur. Selv om du oftest kan finne frukt ved kassen, er det alltid nok av godteri rett i nærheten. Klarer du å unngå fristelser, kan du på sikt spare mye penger. Og barna trenger kanskje ikke alltid å være med på handleturen?
9. Få med deg bonuser og rabatter
Bruk medlemskort, bonuskort, rabattkuponger og annet som bidrar til å senke utgiftene dine. Smart bruk av kredittkort kan til og med gi deg mer rabatt på matvarehandelen din, men bare husk å betale gjelden på forfallsdatoen.
Nå er det opp til deg å bli like økonomisk som gjerrigknarken, og husk: alle monner drar!