boller og søt gjærbakst
Hjemmelagede wienerbrød med vaniljekrem
Wienerbrød er kanskje noe av det mest imponerende og fantastiske bakverket vi vet om. Det er en litt tidkrevende prosess, men det er lettere enn du kanskje tror. Her får du oppskriften som gjør deg til en ekte bakermester.
15min / 4t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
Wienerdeig:
500 ghvetemel
1 pktørrgjær
35 gsukker
en halv tssalt
1 stkegg (kaldt)
3 dlkaldt vann
500 gromtemperert smør
1 stkegg til pensling
Vaniljekrem:
2 stkeggeplommer
15 gmaisenna
50 gsukker
1 og en fjerdede dlhelmelk
1 og en fjerdede dlkremfløte
en fjerdedel stkvaniljestang
Melisglasur:
150 gmelis (siktet)
1 tssitronsaft
2 ssvann
Fremgangsmetode
Denne oppskriften gir ca. 15-20 wienerbrød.
Start med å lage vaniljekremen. Denne avkjøles mens du lager resten.
Vaniljekrem
Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en kasserolle.
Rør inn melk og fløte.
Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha alt i kasserollen sammen med resten.
Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så vaniljekremen ikke koker eller brenner seg.
Ta ut vaniljestangen og hell kremen over i en ildfast form. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet slik at vaniljekremen avkjøles rask.
Wienerdeig
Elt sammen hvetemel, tørrgjær, sukker, salt, egg og kaldt vann til en smidig deig som slipper bollen. Det tar ca. 10 minutter.
Dekk til bakebollen med plast og sett i kjøleskapet i minst 15 minutter.
Kjevle smøret flatt mellom to ark matpapir og form som en firkant på ca. 15x15 cm.
Kjevle deigen ut på melet underlag, til et rektangel på ca. 30x30 cm.
Legg det smøret på deigen og brett sammen, som en konvolutt, slik at smøret er helt dekket av deig.
Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 30x20 cm. Hold så rette kanter som mulig. Brett den ene kortsiden inn mot midten og deretter den andre. Deigen ligger nå i 3 lag.
Gjenta punkt 7 to omganger til. Dekk deigen med plastfolie og legg i frysen i 15 minutter.
Gjenta kjevle- og bretteprossessen to ganger til. La deigen ligge i frysen 30 minutter etter siste bretting.
Forvarm ovnen til 200˚C og legg bakepapir på stekebrettene.
Kjevle deigen ut til et 4 mm tykt rektangel. Bruk linjal og pizzahjul eller en veldig skarp kniv til å skjære ruter på 10x10. Plasser emnene på stekebrettet.
Skjær et snitt fra hvert hjørne inn mot midten. Brett annenhver spiss inn mot midten slik at du får en stjerne. Dekk med plast og sett kjølig til etterheving i 30 minutter.
Pensle forsiktig med et sammenvispet egg og legg en teskje vaniljekrem på hver.
Stek wienerbrødene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de har fått en fin, gyllen farge. Avkjøles helt før de pyntes med melisglasur.
Melisglasur
Rør sammen siktet melis, sitronsaft og litt og litt vann til du får en jevn og tykk glasur.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆