boller og søt gjærbakst
Luftige kanelboller
Frist deg selv med klassiske luftige kanelboller, perfekte til enhver anledning. Den myke, søte smaken av kanel og smør smelter sammen i denne tradisjonelle oppskriften som tar deg rett tilbake til barndommen.
30min / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
12 porsjoner
Bolledeig:
1 kghvetemel
5 dlhelmelk (37 ˚C)
150 gsukker
1 tssalt
1 tskardemomme
1 stkegg
1 pktørrgjær
150 gsmør (i terninger)
Fyll:
3 sssmør
3 tskanel
3 sssukker
Pynt:
1 stkegg (til pensling)
1 håndfullperlesukker
Fremgangsmetode
Hold tilbake 50 g av hvetemelet til utbaking. Ha resten av hvetemelet sammen med melk, sukker, salt, kardemomme, egg og tørrgjær i en bolle og elt i kjøkkenmaskin på sakte/middels hastighet i 5–10 minutter.
Ha i smør i terninger og elt videre i 5–10 minutter til du har en samlet, jevn deig.
Dekk til bakebollen og la heve til dobbel størrelse på et lunt sted.
Fyll og utbaking
Skrap deigen ut av bollen og elt inn resten av melet dersom deigen er klissete.
Ha deigen på godt melet bakebord og kjevle til et stort rektangel. Kjevler du det langt og smalt blir det mange små boller, kjevler du det kort og bredt blir det færre og større boller. Her kan du gjøre som du vil.
Smør smøret utover hele flaten og strø over jevnt med sukker og kanel.
Rull sammen til en rull og del i ca 1 cm tykke stykker som legges på bakepapir på stekebrett. La etterheve under et kjøkkenhåndkle i ca. 30 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og strø perlesukker på. Stek midt i ovnen på 200 ˚C over- og undervarme i ca 15 minutter, til kanelsnurrene er gylne. Avkjøl på rist.
Visste du at vi feirer Kanelbollens dag den 4. oktober?
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆ ▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆