boller og søt gjærbakst
Luftige lussekatter med gurkemeie
Inviter til lysfest og rykende ferske lussekatter på Luciadagen. Denne oppskriften benytter seg av gurkemeie for å få den klassiske gule fargen på lussekattene, ett mer rimelig alternativ til den eksklusive safranen!

12min / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
800ghvetemel
150gsukker
en halvpkfersk gjær (eller tørrgjær)
1tsmalt kardemomme
en halvtsgurkemeie (eller 0,25 ts malt safran)
5dlhelmelk
1stkegg
150gsmør (i terninger)
en halvtssalt
1stkegg (til pensling)
1ssmelk (til pensling)
1håndfullrosiner (til pynt)
Fremgangsmetode
Oppskriften gir ca. 20 lussekatter, avhengig av størrelse.
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og salt i en bakebolle. Elt alt sammen på lav hastighet i 10 minutter.
Tilsett salt og smør i terninger. Elt videre i 10 minutter til.
Dekk til og sett deigen til heving i 1-1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelse.
Del deigen i like store emner på ca. 80 gram. Det gjør det enklere å få et jevnt stekt resultat.
Form lussekattene og legg på bakepapirkledd stekebrett. Sett til etterheving under et kjøkkenhåndkle eller plastfolie, i 30-45 minutter.
Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme. Pisk egg og melk sammen og pensle lussekattene. Legg rosiner på i «snurrene» til pynt.
Stek midt i ovnen i 10-12 minutter til lussekattene har fått en fin, gyllen farge. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆