brød
Hjemmelaget surdeigsbrød
Hva er det som er så spesielt med surdeigsbrød? Jo, bakteriene og gjæren i surdeigen hjelper kroppen til å hente ut mer næring fra brødet. På den måten holder du deg også mett lenger når du spiser surdeigsbrød. Også er det innmari godt, da! Har du lyst å lage surdeigsbrød helt fra bunnen av lager du også din egen surdeigstarter. Den finner du oppskriften til nederst på siden.
45min / 15t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
2 porsjoner
Surdeig grunnoppskrift:
50 gsurdeigstarter (surdeigkultur)
150 glunkent vann (ikke over 37 ˚C)
150 ghvetemel
Surdeigsbrød:
300 gsurdeig (fra grunnoppskriften)
550 glunkent vann (ikke over 37 ˚C)
850 ghvetemel
20 gsalt (evt. opp til 5 gram mer om nødvendig)
Fremgangsmetode
Denne oppskriften gir 2 surdeigsbrød
Surdeig grunnoppskrift
Bland ca 50 gram surdeigkultur med 150 gram lunkent vann (ikke over 37 ˚C) og 150 gram hvetemel i bolle.
Dekk bollen med lokk eller plastfolie og la stå i romtemperatur i 8-10 timer.
Dette blir ca. 300 g surdeig.
Surdeigsbrød
Bland alle ingrediensene utenom salt i en bakebolle. Legg deigen over i en boks som rommer ca. 3 liter. Tett med lokk og la hvile i ca 45 minutter.
Strø salt over deigen og brett deigen. Fold/strekk den over seg selv 4-6 ganger. La hvile i ca 30 minutter.
Brett deigen igjen. Fold/strekk den over seg selv og la den ytterligere hvile i 30 minutter.
Brett deigen en tredje og siste gang i boksen. La hvile i ca. 60 minutter.
Hvelve deigen ut på et melete bakebord og del den forsiktig i to biter. Brett inn deigens kanter (et par ganger) mot midten så deigen får en pen overflate
La hvile på benken i 30 minutter. Form brødene til små kuler.
Stekes i en forvarmet ovn på 250 ˚C i 30 minutter, legg gjerne brødet på bakesten eller stekestål. Etter 30 minutter senkes varmen til 200 ˚C, stek i 10-15 minutter til brødet har en gyllen farge.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆