brød
Vørterbrød
Vørterbrød er et saftig, mørkt brød med smak av julekrydder. Det mørke, litt søtlige brødet er like godt med smør og brunost som med mye av julens beste kjøttpålegg. Du baker det med mørk sirup, julekrydder og vørterøl.
50min / 2t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
2 porsjoner
Dette trenger du til fordeigen:
1 pkgjær
1 flaskevørterøl
1 og en halv tssalt
8 dlhvetemel (ca.)
Dette trenger du til hoveddeigen:
5 ssmørk sirup
2 dllunken melk
8 dlsiktet rugmel (ca.)
2 dlsukker
1 og en halv tsmalt nellik
1 og en halv tsmalt anis
1 dlrosiner
Fremgangsmetode
Slik lager du fordeigen
Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl.
Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs deig, la den heve i ca. 30 min.
Slik lager du hoveddeigen
Rør sirupen ut i lunken melk, og avkjøl til ca. 37 °C. Tilsett sirup-/melkeblandingen og resten av ingrediensene utenom rosinene i samme bolle som fordeigen. Elt til deigen er fast, smidig og slipper kanten av bakebollen.
Dekk med plast eller et klede, og la den heve til dobbel størrelse.
Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre like store emner, og form dem til avlange eller runde vørterbrød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover.
Legg vørterbrødene på en stekeplate kledd med bakepapir. Dekk med plast eller et klede, og etterhev i 30 min. Pensle med lunkent vann.
Stek brødene midt i ovnen på 180 °C i 45–50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden, eller dekk brødene med et bakepapir. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆