brød og bakst
Enestående Mat's eltefrie focaccia
Matblogger Anne Cathrine Gulbrandsen har knekt focaccia-koden en gang for alle. Hun bruker nemlig en superenkel metode på eltefri bakst!
25min / 14t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
500 ghvetemel
en fjerdedel tstørrgjær
1 og en halv tssalt
3 og en halv dlkaldt vann
4 ssolivenolje (til utbaking og steking)
1 ssgrovt salt (fks. Maldonsalt)
1 nevefriske urter (fks. timian og oregano)
Fremgangsmetode
Oppskriften lages i en liten langpanne, og gir ca. 20 biter, avhengig av størrelse.
Dag 1
Vend sammen hvetemel, tørrgjær og 1,5 ts salt.
Rør inn kaldt vann, og bland sammen til en samlet deig.
Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i 12-24 timer.
Dag 2
Gni litt olje i bunnen av en liten langpanne (33 x 23 x 5 cm) og dekk med bakepapir (oljen gjør at papiret holder seg på plass).
Hell 2-4 ss olivenolje på bakepapiret.
Slå ned deigen, eller brett den et par ganger over seg selv før den veltes over i formen med olje.
Dytt deigen ned og ut til sidene til den dekker hele langpannen. Dekk med plastfolie og la deigen etterheves i ca 1 time.
Sett ovnen på 200 grader når etterhevingen nærmer seg slutten.
Lag små groper med fingrene på toppen av focacciaen og dytt ned de friske urtene. Det gjør ikke noe om stilkene blir med, så lenge de ikke er for grove.
Dryss over grovt salt og ringle til slutt over enda litt mer olivenolje.
Stek focacciaen midt i ovnen i ca 20-25 minutter, eller til overflaten er gylden og brødet gjennomstekt.
Kan jeg fryse ned focaccia?
Det kan du!
Del focacciaen opp i porsjoner og frys de ned så fort som mulig etter steking.
Ved tining fukter du et bakepapir godt med vann, pakker inn brødbitene i det våte papiret og legger pakkene på en rist midt i ovnen på 120-140 grader varmluft.
Etter 10 til 20 minutter er som regel focacciabrødet helt gjennomtint, skorpen sprø og innmaten myk og saftig.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆