Til hovedinnhold
brød og bakst

Hjemmelaget surdeigsbrød

Hva er det som er så spesielt med surdeigsbrød? Jo, bakteriene og gjæren i surdeigen hjelper kroppen til å hente ut mer næring fra brødet. På den måten holder du deg også mett lenger når du spiser surdeigsbrød. Også er det innmari godt, da! Har du lyst å lage surdeigsbrød helt fra bunnen av lager du også din egen surdeigstarter. Den finner du oppskriften til nederst på siden.

To surdeigsbrød liker på rist på trebord. Brødene har mørk skorpe, og en melet overflate. Glass med surdeigstarter i bakgrunnen.

45min / 15t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

2 porsjoner

Surdeig grunnoppskrift:

50gsurdeigstarter (surdeigkultur)

150glunkent vann (ikke over 37 ˚C)

150ghvetemel

Surdeigsbrød:

300gsurdeig (fra grunnoppskriften)

550glunkent vann (ikke over 37 ˚C)

850ghvetemel

20gsalt (evt. opp til 5 gram mer om nødvendig)

Fremgangsmetode

Denne oppskriften gir 2 surdeigsbrød

Surdeig grunnoppskrift

Bland ca 50 gram surdeigkultur med 150 gram lunkent vann (ikke over 37 ˚C) og 150 gram hvetemel i bolle.
Dekk bollen med lokk eller plastfolie og la stå i romtemperatur i 8-10 timer.
Dette blir ca. 300 g surdeig.

Surdeigsbrød

Bland alle ingrediensene utenom salt i en bakebolle. Legg deigen over i en boks som rommer ca. 3 liter. Tett med lokk og la hvile i ca 45 minutter.
Strø salt over deigen og brett deigen. Fold/strekk den over seg selv 4-6 ganger. La hvile i ca 30 minutter.
Brett deigen igjen. Fold/strekk den over seg selv og la den ytterligere hvile i 30 minutter.
Brett deigen en tredje og siste gang i boksen. La hvile i ca. 60 minutter.
Hvelve deigen ut på et melete bakebord og del den forsiktig i to biter. Brett inn deigens kanter (et par ganger) mot midten så deigen får en pen overflate
La hvile på benken i 30 minutter. Form brødene til små kuler.
Stekes i en forvarmet ovn på 250 ˚C i 30 minutter, legg gjerne brødet på bakesten eller stekestål. Etter 30 minutter senkes varmen til 200 ˚C, stek i 10-15 minutter til brødet har en gyllen farge.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit