Til hovedinnhold
brød og bakst

Saftige havrebrød

Hjemmebakt havrebrød står på bordet hos matblogger Elise og familien hver eneste dag. For å spare tid og penger baker hun mange brød i slengen og legger dem i fryseren. Kanskje det er løsningen for deg også?

Saftige havrebrød

2t / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

3 porsjoner

1200ghvetemel

225gfint sammalt rug mel

225ggrov sammalt hvete

1 og en halvlvann

2ssmaltekstrakt

285ghavregryn

20gfersk gjær

35ghavsalt

Fremgangsmetode

Bland sammen alt melet og nesten alt vannet. Kjør på middels hastighet i ca. 10 minutter, og la deigen stå litt.
Tilsett 2 ss maltekstrakt og havregryn og bland det godt. Ha i resten av vannet hvis ikke deigen er for bløt. La deigen stå litt før du så tilsetter salt og gjær og elter videre i 10 minutter. 20 gram fersk gjær er litt mindre enn en halv pakke.
Ta deigen ut av bollen og bruk «strekk og brett»-metoden før du legger deigen tilbake i bollen. Metoden går ut på å strekke et «hjørne» av deigen og brette det over deigen. Dette gjentas rundt hele deigen.
Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1 time.
Etter en time deler du deigen i tre og rundvirker brødemnene slik at de får en litt stram overflate. Det gjør du ved å klemme deigemnet forsiktig med håndflaten.
Brett en side inn mot midten. Brett den andre siden mot midten, og form et avlangt brød med skjøtene ned mot bakeplaten. La dem ligge en halvtime under plast. Form brødemnene, og fukt dem med vann før de dyppes i havregryn og legges i brødformene.
Hev brødene til dobbel størrelse under plastfolie. Sett ovnen på 240 grader og stek brødene på nest nederste hylle. Dette kommer litt an på ovnen – mange steker på nederste rille.
Brødene skal stekes i 35-40 minutter, men også dette kommer an på ovnen din.
Avkjøl brødene etter at du har tatt dem ut av ovnen. Faktisk bør du ikke skjære i brødet før det er skikkelig avkjølt. Hvis ikke siger mye av fuktigheten ut, og brødet blir fortere tørt.

Tips!
For å få en fin og tynn stekeskorpe på brødet kaster Elise inn 1/2 dl vann i bunnen av ovnen etter at hun har satt inn brødene – og forter seg med å lukke igjen døren. Deretter slår hun ned temperaturen til 220 grader, og åpner ikke ovnsdøren igjen før mot slutten av steketiden. Dette for å unngå å miste all dampen. Maltekstraktet i oppskriften gjør at den tynne skorpen nærmest blir karamelisert.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn