Til hovedinnhold
brød og bakst

Vørterbrød

Vørterbrød er et saftig, mørkt brød med smak av julekrydder. Det mørke, litt søtlige brødet er like godt med smør og brunost som med mye av julens beste kjøttpålegg. Du baker det med mørk sirup, julekrydder og vørterøl.

Vørterbrød

50min / 2t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

2 porsjoner

Dette trenger du til fordeigen:

1pkgjær

1flaskevørterøl

1 og en halvtssalt

8dlhvetemel (ca.)

Dette trenger du til hoveddeigen:

5ssmørk sirup

2dllunken melk

8dlsiktet rugmel (ca.)

2dlsukker

1 og en halvtsmalt nellik

1 og en halvtsmalt anis

1dlrosiner

Fremgangsmetode

Slik lager du fordeigen
Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl.
Tilsett salt og siktet hvetemel til en løs deig, la den heve i ca. 30 min.

Slik lager du hoveddeigen

Rør sirupen ut i lunken melk, og avkjøl til ca. 37 °C. Tilsett sirup-/melke­blandingen og resten av ingrediensene utenom ­rosinene i samme ­bolle som for­deigen. Elt til ­deigen er fast, smidig og slipper ­kanten av bake­bollen.
Dekk med plast eller et klede, og la den heve til dobbel størrelse.
Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del ­deigen i to eller tre like store ­emner, og form dem til avlange eller runde vørterbrød. Tilsett om nød­vendig litt mer mel slik at de ­holder formen og ikke siger utover.
Legg vørterbrødene på en stekeplate kledd med bakepapir. Dekk med plast eller et klede, og etterhev i 30 min. Pensle med lunkent vann.
Stek brødene midt i ovnen på 180 °C i 45–50 min. Pass stekingen godt slik at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden, eller dekk brødene med et bakepapir. Avkjøl på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn