Til hovedinnhold
boller og søt gjærbakst

Luftige lussekatter

Det blir ikke skikkelig Luciadag uten gode lussekatter. Enten du skal bake til Luciatoget i barnehagen eller til gode naboer, er dette oppskriften du trenger!

Luftige lussekatter i forskjellige former, servert på mørkt jernfat på mørkeblå fløyelsduk med små kongler strødd rundt.

10min / 2t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

1 porsjoner

150gsmør

5dlhelmelk

50gfersk gjær

1gsafran (eller 2 ts gurkemeie)

150gsukker

2tskardemomme

1klypesalt

800ghvetemel (evt. litt ekstra)

1stkegg (til pensling)

1pkrosiner (til pynt)

Fremgangsmetode

Denne porsjonen er nok til ca. 20 lussekatter.
Del smøret i terninger og la det tempereres. Varm melken til den er fingervarm, ikke for varm! Smuldre i gjæren, og rør den helt ut i melken.
Rør safranen ut i melken, så blir det en jevnere gulfarge. Du kan evt. bruke gurkemeie for en mer økonomisk variant.
Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle. Hell den gule melken i blandingen og elt til du har en jevn og smidig deig.
Elt til slutt inn smøret litt etter litt til du har en glatt deig. Dekk til bollen og la deigen heve et lunt sted i 30-60 minutter.
Strø litt mel på benken og velt deigen ut. Kna den sammen og del i ca 20 emner. Trill pølser og form lussekattene som på bildet.
Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir og dekk dem med plast. La dem etterheve i 15-30 minutter.
Pensle lussekattene med sammenpisket egg og pynt med rosiner i svingene. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. La lussekattene avkjøle på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit