Til hovedinnhold
blåskjell

Moules frites - dampede blåskjell og pommes frites

Moules frites er blåskjell dampet i aromatisk kraft av hvitvin, fløte og hvitløk, servert med sprø nyfriterte pommes frites. Kan du kjenne duften? Her får du oppskrift på alt fra bunnen av, og vi serverer dessuten med en knallgod hjemmelaget aioli, for ekte restaurantfølelse.

Moules frites - dampede blåskjell og pommes frites, servert i henholdsvis stor rund messingform og liten metallskål på rustikk mørkt trefat.

20min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

Dampede blåskjell:

2kgblåskjell

1stkløk

2sssmør

3dlhvitvin

3dlfløte

2stkhvitløk

1nevefrisk gressløk

1nevefrisk persille

1tssalt og pepper (smak til)

Pommes frites:

4stkstore poteter

1lolje til fritering

1tshavsalt (smak til)

Aioli:

3stkeggeplommer

1sssennep

2stkhvitløksbåter

1sshvitvinseddik

1dlolivenolje

3dlmaisolje (eller annen nøytral olje)

en halvtssalt og pepper (smak til)

1ssfrisk persille (hakket)

Fremgangsmetode

Rens og vask blåskjellene. Bank en og en forsiktig mot bordplaten. De som ikke lukker seg, må kastes.
Skrell og hakk løk og hvitløk. Fres i en stor panne med smør. Legg i blåskjellene, hvitvin og fløte. Kok under lokk til alle skjellene har åpnet seg. Kast de som ikke har åpnet seg.
Smak til med salt og pepper, og strø over de friske urtene.

Pommes frites

Skjær poteter i staver som er ca. 2 cm tykke, og 9-10 cm lange.
Bruk termometer, og friter potetstavene på 180 grader i to omganger. Først i cirka 3 minutter, la renne av, og avkjøl.
Friter igjen til de får en gyllenbrun farge. Smak til med salt.

Aioli

Skrell hvitløk og legg den i en foodprosessor eller i beholderen til en stavmikser.
Tilsett eggeplommer, sennep og eddik. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du kjører mikseren.
Smak til med salt og pepper, og eventuelt frisk persille.

Hvordan sjekker du om blåskjell er trygge å spise?

Sjekk om blåskjellene lever.

Blåskjell du kjøper i butikken er levende og trenger luft. De skal holdes i live helt frem til bruk.

  • Ikke lukk posen de ligger i når du forlater butikken. Da kveles blåskjellene.

  • Oppbevar blåskjellene i kjøleskapet til du skal spise dem. Blåskjell bør lagres mellom 0 og 10 grader.

  • Kast skjell som er skadet.

  • Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem (gi skjellet litt tid, når blåskjellene er nedkjølte kan de bli litt trege i bevegelsene).

  • De som ikke lukker seg når de skylles i kaldt vann bør kastes.

  • De som ikke åpner seg etter varmebehandling skal også kastes.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Coop Litt Ditt Logo hvit
Til toppen