Moules frites - dampede blåskjell og pommes frites
Moules frites er blåskjell dampet i aromatisk kraft av hvitvin, fløte og hvitløk, servert med sprø nyfriterte pommes frites. Kan du kjenne duften? Her får du oppskrift på alt fra bunnen av, og vi serverer dessuten med en knallgod hjemmelaget aioli, for ekte restaurantfølelse.

20min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dampede blåskjell:
2 kgblåskjell
1 stkløk
2 sssmør
3 dlhvitvin
3 dlfløte
2 stkhvitløk
1 nevefrisk gressløk
1 nevefrisk persille
1 tssalt og pepper (smak til)
Pommes frites:
4 stkstore poteter
1 lolje til fritering
1 tshavsalt (smak til)
Aioli:
3 stkeggeplommer
1 sssennep
2 stkhvitløksbåter
1 sshvitvinseddik
1 dlolivenolje
3 dlmaisolje (eller annen nøytral olje)
en halv tssalt og pepper (smak til)
1 ssfrisk persille (hakket)
Fremgangsmetode
Pommes frites
Aioli
Hvordan sjekker du om blåskjell er trygge å spise?
Sjekk om blåskjellene lever.
Blåskjell du kjøper i butikken er levende og trenger luft. De skal holdes i live helt frem til bruk.
-
Ikke lukk posen de ligger i når du forlater butikken. Da kveles blåskjellene.
-
Oppbevar blåskjellene i kjøleskapet til du skal spise dem. Blåskjell bør lagres mellom 0 og 10 grader.
-
Kast skjell som er skadet.
-
Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem (gi skjellet litt tid, når blåskjellene er nedkjølte kan de bli litt trege i bevegelsene).
-
De som ikke lukker seg når de skylles i kaldt vann bør kastes.
-
De som ikke åpner seg etter varmebehandling skal også kastes.