Moules frites - dampede blåskjell og pommes frites
Moules frites er blåskjell dampet i aromatisk kraft av hvitvin, fløte og hvitløk, servert med sprø nyfriterte pommes frites. Kan du kjenne duften? Her får du oppskrift på alt fra bunnen av, og vi serverer dessuten med en knallgod hjemmelaget aioli, for ekte restaurantfølelse.

20min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dampede blåskjell:
2kgblåskjell
1stkløk
2sssmør
3dlhvitvin
3dlfløte
2stkhvitløk
1nevefrisk gressløk
1nevefrisk persille
1tssalt og pepper (smak til)
Pommes frites:
4stkstore poteter
1lolje til fritering
1tshavsalt (smak til)
Aioli:
3stkeggeplommer
1sssennep
2stkhvitløksbåter
1sshvitvinseddik
1dlolivenolje
3dlmaisolje (eller annen nøytral olje)
en halvtssalt og pepper (smak til)
1ssfrisk persille (hakket)
Fremgangsmetode
Pommes frites
Aioli
Hvordan sjekker du om blåskjell er trygge å spise?
Sjekk om blåskjellene lever.
Blåskjell du kjøper i butikken er levende og trenger luft. De skal holdes i live helt frem til bruk.
-
Ikke lukk posen de ligger i når du forlater butikken. Da kveles blåskjellene.
-
Oppbevar blåskjellene i kjøleskapet til du skal spise dem. Blåskjell bør lagres mellom 0 og 10 grader.
-
Kast skjell som er skadet.
-
Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem (gi skjellet litt tid, når blåskjellene er nedkjølte kan de bli litt trege i bevegelsene).
-
De som ikke lukker seg når de skylles i kaldt vann bør kastes.
-
De som ikke åpner seg etter varmebehandling skal også kastes.