Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Derfor blir poke årets mest trendy fiskerett

Hvis du liker sushi og ceviche, er sjansen stor for at du vil elske poke. Den eksotiske fiskeretten kommer fra Hawaii, og smaker helt rått!

25min / 6t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

600glaks (rå)

1tsHawaiisalt (vanlig bordsalt kan brukes)

4ssfinsnittet vårløk

2ssfinhakket løk

1tsfersk revet ingefær

en halvssfinhakket rød chili

4sssoyasaus

2tssesamolje

4porsjonMakipapir (Sushi Nori, klippes eller rives opp)

4tslakserogn

4tsristede sesamfrø

2ssmakadamianøtter (finhakket)

500gsushiris

8tssushi shu (sushieddik tilsatt sukker og salt)

Fremgangsmetode

Risen tilberedes som anvist på pakken
Skjær laksen i terninger på størrelse med sukkerbiter
Salt lakseterningene med hawaiisalt (bordsalt kan brukes)
Bland løk, vårløk, soyasaus, sesamolje, ingefær og chili til en deilig marinade. Legg fisketerningene i marinaden. Sett kjølig i minimum en time, men gjerne i 6 timer.
Bruk gjerne en fin skål eller bolle til hver person. Legg en porsjon ris i bunnen. Legg på fisketerningene og strø makipapir over. Strø hakkede macadamianøtter over retten. Sesamfrø ristes i en tørr panne for å få ut smak. Strø frøene over poke-retten.
Til slutt legger du en skjefull lakserogn på toppen.

Merk deg navnet først som sist; poke er nemlig spådd å bli en av årets trendretter.   

Den eksotisk fiskeretten poke fra Hawaii er ikke så ulik fjorårets store hit, ceviche, eller klassikeren sushi. På samme måte som med ceviche, marineres fisken før den serveres. Du kan nesten si at poke er en mellomting av sushi og ceviche, siden denne retten også serveres med ris.

 

Navnet poke betyr ”skåret i biter” og det er ekstra viktig å skjære de rå fiskestykkene i delikate terninger som er lette å spise i små munnfuller.

 

Poke serveres i en marinade laget av soyasaus, hawaiisalt, løk og vårløk, og gjerne med ris, tang, macadamianøtter, chili, sesamfrø og rogn til.

 

Bruk fet fisk til poke

Opprinnelig lages den friske retten poke med rå tunfisk, men det er ikke noe i veien for å bruke rå laks. Det viktigste er å bruke en fet fisketype og at fisken er helt fersk. Tunfisk kan være litt vanskelig å få tak i, men fiskedisken bugner av deilig, norsk laks. Og hva med å prøve poke med rå makrell når sesongen er her?

 

Poke er inspirert av Østen

Poke er retten som ble skapt av fiskere på Hawaii. De lagde måltider av avskjæret fra fiskene de fanget.

Smaken og krydringen av poke er helt klart inspirert av Japan og andre land i Østen. Soyasaus og sesam er klassiske smakssettere fra denne delen av verden.

 

Poke ble først en klassiker på Hawaii i 70-årene og siden den tid har den vært en favoritt hos lokalbefolkningen og turister som besøker øygruppen.

På vestkysten av USA har poke-restauranter poppet opp i det siste, og retten er i ferd med å ta verden med storm. Vi elsker jo kombinasjonen rå fisk, ris og deilige aromatiske smaker, så det er kanskje ikke så rart at akkurat poke er blitt en suksess. Har du ennå ikke smakt det, anbefaler vi deg å prøve denne enkle og gode oppskriften som du lager lett selv.

Poke som både snacks og hovedrett

Ønsker du en forrett eller liten snack til en cocktail, kan du droppe risen. Som  middagsrett smaker det imildertid godt med kombinasjonen ris og fisk. Det gjør også retten til et deilig og mer mettende måltid. 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn