Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Fiskeboller med smak av Asia

Vi er ikke alene i verden om å elske fiskeboller. Spesielt i Østen er fiskeboller en delikatesse og nytes som gatemat og på fine restauranter.

Fiskeboller med grønnsaker i skål
Fiskeboller i skål, en av fiskebollene er delt i to
1/2

10min / 1t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Fiskeboller:

500ghvit fisk (uten ben og skinn)

500mlkaldt vann

2tspotetmel

en halvtssalt

en halvtsmalt hvit pepper

Kraft:

1lvann

2sssoyasays (lys)

1sssesamolje

en halvpkkyllingkraft

2stkvårløk (delt i fire)

1stkrød chili (finhakket)

1stkfersk ingefær (tykk skive)

en halvstkkinakål

200grisnudler

Fremgangsmetode

Fiskeboller: Kutt fisken i stykker og ha den over i en kjøkkenmaskin. Kjør fisken, potetmel og salt til en fin farse.
Ha fiskefarsen over på en bordplate. Bordplaten skal meles med potetmel før bruk. Slå farsen i benken med makt. Gjør dette 30-40 ganger. Dette gjør at fiskefarsen blir fin og fast. Sett farsen i kjøleskapet en times tid.
Trill ut boller på størrelse med ping-pong-baller.
Lag kraften: Kok opp vann og tilsett soyasaus, sesamolje, kyllingkraft, chili, ingefærskiven og vårløk. Kok opp og så senker du fiskebollene ned i kraften. La disse trekke på medium varme i 5 minutter.
Skjær tynne stimler av kinakål og legg i suppeskåler. Kok nudler og legg i bollen. Hell kraften over og legg deilige fiskeboller i skålen. Dryss vårløk og chili over og nyt mens kraften er varm.

Vår elskede hverdagsrett fiskeboller serveres vanligvis med kokte poteter, hvit saus og med et dryss karripulver på toppen. I Thailand spises de ofte stekt og serveres i en aromatisk og deilig currysaus. I hele Asia serveres fiskeboller enten som street food eller på fine restauranter. Forskjellen ligger gjerne i kvaliteten på fisken som benyttes.

Du kan se det på fargen; er fiskebollene gule, er de laget av billigere råvarer, mens de hvite består av dyrere råvarer og lages av ren fisk uten tilsetninger.

Fiskeboller serveres i smakfull kraft

De skandinaviske fiskebollene består av fiskefarse som kvernes. Resultatet er en luftig og fin fiskebolle. I Østen bankes fisken med makt slik at konsistensen blir fastere og mer kompakt. Bollene skal fremdeles være luftige, men konsistensen er helt annerledes enn det vi kjenner her hjemme. De skal faktisk være litt som smakfulle sprettballer.

I Østen serveres disse fiskebollene gjerne i en aromatisk kraft med nudler og grønnsaker, men du vil også finne grillede og stekte versjoner. 

Skal du lage fiskeboller selv, er det fint å bruke torsk og hyse.

Fiskeboller er en internasjonal delikatesse

Fiskebollen er, som nevnt, ikke unik for oss her i nord. I Hong Kong får du hvite, gule eller gylne fiskeboller. De gule er små og tilberedes ofte i currysaus. De hvite får du på restauranter, mens de gylne er store som knyttnever.

I Indonesia heter fiskebollene bakso. De serveres gjerne sammen med tofu. De filippinske fiskebollene kalles bola-bola og er flate i formen. De servers i en søt og sterk saus eller tredd på bambusspyd med saus ved siden av. I Malaysia og Singapore servers de deilige fiskebollene med nudler.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit