skrei
Lutefisk i ovn med sennepssaus, ertestuing og persillepoteter
Nå er det endelig tid for lutefisk! Lutefisk er skikkelig norsk tradisjonsmat og nytes av lutefiskelskere fra midten av oktober til ut i januar.

40min / 1t 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
3kglutefisk (loins)
2 og en halvssfint salt
300gbacon i terninger
Sennepssaus:
4ssdijonsennep
2ssflytende honning
2sssitronsaft
2stkeggeplommer
4ssfinhakket dill
2dlnøytral olje
1klypesalt og kvernet pepper (smak til)
Ertestuing:
500gfrosne grønne erter
100gsmør i terninger
1klypesalt og kvernet pepper (smak til)
Persillepoteter:
1kgmandelpoteter
1buntfrisk persille
4sssmør
Fremgangsmetode
Del lutefisken i stykker på 8-10 cm og legg dem med skinnsiden ned på en rist over en langpanne. Strø rikelig med fint salt over fisken og la den stå i 30-60 minutter på kjøkkenbenken for å tempereres.
Hell av væsken som har samlet seg i langpannen, og skyll fiskestykkene godt i kaldt vann. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned rett i langpannen uten risten, eller bruk en ildfast form.
Dekk pannen med aluminiumsfolie, men pass på så folien ikke kommer nær fisken (aluminium reagerer med lut og gir en mørk farge).
Sett fisken inn i ovn som er forvarmet til 200 grader. Sjekk fisken etter 30 minutter. Fisken er klar når den flaker seg, og fargen har blitt mer hvit enn gjennomsiktig. Stek i opptil 40 minutter.
Fiskestykker med bein kan ta noe lenger tid enn loins.
Sennepssaus
Rør sammen alle ingrediensene, utenom oljen og dill.
Pisk forsiktig inn oljen til sausen tykner.
Tilsett finhakket dill og smak til med salt og pepper til slutt.
Ertestuing
Kok frosne erter i lettsaltet vann i ett minutt.
Hell av vannet og ha ertene over i en blender sammen med smør i terninger.
Kjør til en jevn puré og smak til med salt og pepper til slutt. Eventuelt kan ertene moses med en potetstapper for en grovere variant.
Persillepoteter
Vask potetene godt før bruk.
Kok opp potetene i lettsaltet kaldt vann. Når vannet koker skrur du temperaturen helt av, og lar potetene trekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen.
Slå av vannet, og bland potetene med 4 ss smør og en håndfull finhakket persille.
Sprøstekt bacon
Del bacon i terninger og stek det over lav varme i en stekepanne, til baconfettet smelter og baconet blir sprøtt. Spar gjerne på baconfettet til servering.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
