sild
Hjemmelaget sursild og tomatsild
Julefrokost og sild hører sammen. Her får du Elin Madsen i Coop Mega Klepps enkle oppskrifter på nydelig sursild og tomatsild til jul.
20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
8 porsjoner
Dette trenger du til sursild:
5 stkfileter spekesild
1 stkrødløk
2 stkvårløk
2 cmfersk ingefær
Dette trenger du til eddiklake til sursild :
4 dlvann
3 og en halv dlsukker
2 dleplecidereddik
1 ssrosépepper
1 sshel allehånde
1 ssmalt nellik
1 sssennepsfrø
2 stklaurbærblader
Dette trenger du til tomatsild:
4 stkkryddersildfileter
2 ssvann
1 og en halv dlsukker
en halv dltomatpuré
en halv dlolje
2 sseddik 7%
2 stkrødløk (i tynne ringer delt i to)
2 stklaurbærblader
1 buntfrisk dill (finhakket, smak til)
en halv tspepper
Fremgangsmetode
Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.
Sjekk hvor salte sildefiletene er. Legg sildefiletene i vann et par timer hvis de er for salte.
Skjær silden i ca. 2 cm brede stykker.
Skjær rødløk, vårløk og ingefær i tynne skiver.
Lag eddiklake: Kok opp vann og sukker, og avkjøl.
Tilsett eddik, rosepepper, allehånde, nellik, sennepsfrø og laurbærblad, og visp sammen.
Legg sild, rødløk, vårløk og ingefær lagvis i et sterilisert glass eller krukke. Hell over laken og sett på lokk.
La stå i kjølekskapet og trekke et døgn før bruk. Sursild holder seg et par uker i kjøleskapet.
Slik lager du tomatsild
Rengjør glassene godt med såpe og varmt vann.
Sett glassene i en forvarmet stekeovn på 100 grader og la dem stå i ti minutter, eller kok dem i vann i ti minutter.
Tørk godt av glassene med et rent kjøkkenhåndkle.
Skyll sildefiletene i kaldt vann før bruk. Tørk silden med papir og del den opp i 2 cm tykke biter.
Varm opp vann, sukker og tomatpuré i en gryte til sukkeret smelter. Rør inn de andre ingrediensene.
Avkjøl sausen og hell den over silda. Sett i kjøleskap. Tomatsild holder seg et par uker i kjøleskapet.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆