Til hovedinnhold
skrei

Lutefisk i ovn med baconpoteter, ertestuing og hvitvinssaus

Når lutefisken skal på bordet er godt tilbehør vel så viktig som fisken. Med Smak* lutefisk filet fra Værøy i Lofoten kan du være sikker på at du får kvalitet i hver bit. Den er allerede oppdelt, og enkel å tilberede, så du kan imponere med både perfekt stekt lutefisk, og hjemmelaget tilbehør som smakfulle baconpoteter og en nydelig hvitvinssaus.

Lutefisk i ovn med baconpoteter, ertestuing og hvitvinssaus servert på svart tallerken med hvit kant. Skåler med baconpoteter og ertestuing, og lite sausenebb med hvitvinssaus på siden.

45min / 1t 20min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Lutefisk i ovn:

3kgSmak* Lutefisk filet

3ssflaksalt

Baconpoteter:

2poserSmak* Delikatessepoteter

1pkSmak* Tørrsaltet bacon

2ssmeierismør

1håndfullfrisk bladpersille

1klypehavsalt

1klypenykvernet pepper

1tsSmak* Olivenolje

Ertestuing:

400gfrosne grønne erter

50gmeierismør

1klypesalt

1klypenykvernet pepper

Hvitvinssaus:

3stksjalottløk

1ssmeierismør

2 og en halvdlhvitvin

4dlkremfløte

3sssterk sennep

1håndfullBrunost

1klypesalt

1klypepepper

Fremgangsmetode

Lutefisk i ovn

Legg lutefisk filetene i en ildfast form, og dryss over flaksalt. La stå en times tid for å trekke ut væske.
Slå av væsken, dryss litt mer salt over og dekk over med aluminiumsfolie.
Stek midt i ovnen på 200 °C, til fisken flaker seg. Beregn ca. 15 min pr. kg. lutefisk.

Baconpoteter

Skyll potetene og legg i en kjele med kaldt vann.
Kok opp, og la koke i ca. 10-15 minutter til potetene er møre.
Hell av vannet, og la potetene dampe godt av seg.
Fordel olivenoljen jevnt uteover en stekepanne og varm opp til middels varme. Du vil ha en tynn hinne av olje over hele panna.
Stek baconet sprøtt, og sett til side.
Smelt smøret over middels til høy varme i samme panne, og la smøret boble til det er gyllent.
Ha delikatessepotetene over i panna og surr et minutt eller to under omrøring, til potetene er dekket med smør, og har fått litt farge.
Finhakk sprøtt bacon og bladpersille, og vend inn. Smak til med salt og pepper.

Ertestuing

Ha de frosne ertene i en kjele med kokende vann, og la vannet koke opp igjen. Ertene trenger bare et raskt oppkok, før du heller av vannet.
Kjør ertene til en stuing med stavmikser, eller knus med en gaffel.
Rør inn meierismør, og smak til med salt og pepper.

Hvitvinssaus

Skrell og finhakk sjalottløken, og stek den i en kasserolle med smør på middels varme til den er blank og myk.
Tilsett hvitvin og la det koke til væsken har redusert til omtrent en tredjedel.
Tilsett fløten og kok videre i 4–5 minutter til sausen tykner litt. Rør inn sennep og brunost, og la sausen koke videre på svak varme til brunosten er smeltet helt inn og sausen har fått en jevn, kremet konsistens.
Smak til med salt og pepper. Juster med litt ekstra sennep for mer syrlighet, eller brunost for mer sødme.

Tips!

Sausen kan lages dagen før og varmes forsiktig opp før servering. Oppbevares i tett beholder i kjøleskap i opptil 3 dager. Mengden kan gjerne dobles, sausen er så god at den ofte forsvinner fort.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit
Til toppen