skrei
Ovnsbakt skrei med hollandaise og ertepuré
Skrei er en norsk delikatesse som må behandles med omhu. Her får du en deilig oppskrift på skrei med bacon, hollandaise og ertepuré.
20min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
800 gskreifilet
1 feddhvitløk
2 sssmør
1 klypesalt
2 sssolsikkeolje til steking
100 gbacon
Hollandaisesaus:
1 dlhvitvin
2 stkeggeplommer
2 ssvann
4 sssmør
1 klypesalt og pepper
1 tssitronsaft (smak til)
Ertepuré:
600 gfrosne erter
135 gusaltet smør
1 og en halv tssalt
en fjerdedel tsnykvernet sort pepper
Fremgangsmetode
Skjær skreien i serveringsstykker og dryss med salt.
La dem ligge i 7 minutter før du skyller av saltet. Tørk stykkene lett med tørkepapir.
Stek skreistykkene i olje i ca. 3 minutter. Ha i skivet hvitløk og smør, og snu skreistykkene. Stek dem ferdig mens du øser hvitløkssmøret over, etter ca. 2 minutter.
Skjær bacon i terninger og stek i tørr stekepanne til det er sprøtt og gyllent.
Slik lager du hollandaise
Kok hvitvin inn til en tredel, og pisk eggeplommene sammen i en bolle.
Sett bollen i vannbad og pisk inn den varme vinen. Når det begynner å tykne og ligne på majones pisker du inn vann.
Pisk inn smøret, litt om gangen. Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft.
Slik lager du ertepuré
Kok opp en kjele med lettsaltet vann, kok ertene i 2 minutter.
Sil av vannet og ha ertene tilbake i kjelen, mos sammen med smør, salt og pepper. Klar til servering.
Slik gjør du hvis du vil ovnsbake skreien
Ovnsbaking er den enkleste tilberedningsmetoden, så velg gjerne denne om du har en del tilbehør som skal lages.
Del fisken i porsjonsstykker, strø på litt salt og legg dem i en smurt ildfast form. Er det skinn på stykket legges dette ned.
Stekes ved 180 grader i 8-12 minutter. For et helt perfekt resultat kan du bruke et digitalt steketermometer og ta ut fisken når det viser kjernetemperatur på 57 grader.
La fisken hvile et par minutter. Har du ikke steketermometer kan du følge med på når fisken får en hvitere farge og den flaker seg lett når du trykker lett på den.
Slik gjør du hvis du vil trekke skreien
Trekking er kanskje den mest tradisjonelle tilberedningsmetoden for skrei, og da spesielt skreiskiver.
Et godt tips er å la fisken ligge i isvann i en time før den skal trekkes, da beholder fisken den kritthvite fargen.
Kok opp rikelig med vann tilsatt salt, et laurbærblad og et par pepperkorn. Beregn ½ dl salt per liter vann.
Når vannet har kokt opp, skrus temperaturen helt ned. Legg stykkene ned i vannet og la dem trekke i 5-10 minutter. Ta fisken opp av vannet når den er blitt fast i fisken. Lag gjerne klart tilbehøret på forhånd.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆